szyberdach

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez SotoM » 14 cze 2008, o 01:36

witam. mam ten sam problem u mnie strzeliła lewa prowadnica. bys musział odsunąć do tyłutaki czarny plastik przy prowadnicach iręka dopchnąć prowadnicę. w ogole to najlepiej sciagnij klapke silniczka i do niego powinien byc przymocowany klucz imbusowy nim mozesz recznie sobie zamknąć szyber. na silniczku jest taka czarna przesówka z białą strzałką to pchnij ten plasticzek w kierunku strzałki i wtedy z boczku przy tej przesówce jest śruba w którą pasuje ten imbus i nią kręcisz. a to ze ci cieknie to masz na bank pozapychane rurki odprowadzajace wodęz szybru.bys musział kopresorem tam delikatnie dmuchnać.
ja własnie sie zastanawiam czy opłaca mi sie naprawiac ten szyber czy kupic uzywke za 300zł. dzis zerwałem podsufitówke i narazie bede takim porozbieranym latał.
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez pirlo » 14 cze 2008, o 12:53

thx
pirlo
Czytacz

Postprzez taylorek » 15 cze 2008, o 15:05

Witam.
od niedawana mam golfika 1.9tdi. mam pytanko bo tez mam szyber elektryczny i otwiera mi sie do połowy. Czy tak sie on otwiera czy powinien jeszcze bardziej sie otwierac i jak to w jakis sposob można to naprawic i jaka moze byc tego przyczyna.
czekam na jaiej dobre rady.
pozdrawiam
taylorek
Berbeć

Postprzez leopard » 15 cze 2008, o 23:51

taylorek napisał(a):Witam.
od niedawana mam golfika 1.9tdi. mam pytanko bo tez mam szyber elektryczny i otwiera mi sie do połowy. Czy tak sie on otwiera czy powinien jeszcze bardziej sie otwierac i jak to w jakis sposob można to naprawic i jaka moze byc tego przyczyna.
czekam na jaiej dobre rady.
pozdrawiam

jesli grzebałeś przy silniku szybra - potrzebna jest adaptacja - zamknij szyber (ustaw go w pozycji "0") - wykręć silnik - na wykręconym silniku włacz otwieranie szybra - guzikiem - silnik powinien kręcić przez kilka sekund po czym sam zatrzyma się- będzie to pozycja otwarta - przełacznikiem włącz zamykanie szybra - znowu silnik pokręci kilka sekund i stanie - przykręc silnik z powrotem na miejsce i testuj - powinien otwierać już normalnie
leopard
Members

Postprzez adams » 18 cze 2008, o 02:00

SotoM napraw go ! kupisz za 300 zlotych uzywke i sie okaze ze znowu prowadnica Ci strzeli ! naprawiana prowadnica jest duzo bardziej wytrzymalsza .. mozesz mi wierzyc bo jak wymienilem na uzywke to z pol roku podzialalo i znowu szlag trafil, a od kiedy zalozylem starą popekana ale naprawiona wg instrukcji to mimo oporu przy ktorym pekla ostatnio ta prowadnica tym razem poprostu silniczek sie zatrzymal. POLECAM NAPRAWE bo tanio (0 zlotych jesli posiadasz jakas szlifierke i troche zdolnosci manualnych :) ) POWODZENIA
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

jak ustawic szyberdach

Postprzez piotrus23 » 18 cze 2008, o 20:20

mam pytanie jak ustawic szyberdach poniewaz zmieniałem szyber ale silnik został muj i teraz jest tak ze albo sie otwiera do góry albo chowa w dach
piotrus23
Members

Postprzez czepi » 18 cze 2008, o 20:25

ale w czym problem ? nie chce się zamknąć czy jak ?
czepi
Members

Postprzez piotrus23 » 18 cze 2008, o 20:48

jak odkrece silnik i na sucho go włacze to sie kreci wtom i spowrotem ale jak załorze to albo podniesie szyber i go opusci troche schowa szyber w dach albo schowa szyber w dach ale juz nie podniesie go do gury
piotrus23
Members

Postprzez przemo » 18 cze 2008, o 23:59

a dobrze po podłanczałeś przewody elektryczne?
Był Golf 3 GT 1.8ABS
Obecnie Seat Leon Top Sport 1.9TDI ARL 150PS
przemo
Badacz tematu

Postprzez passatgl5 » 19 cze 2008, o 01:45

kabli nie mozna zle podlaczyc bo jest kostka

spróbuj tak:

zaloz silniczek i korbka uchyl go na maxa
odkrec silniczek ale tak zeby byl podlaczony do pradu
klawiszem ustaw go w pozycje uchylony na maxa (silniczek wyjety i zebatka kreci sie sama nie napedzjac szybera)
zaloz silniczek i powinno dzialac

[ Dodano: 2008-06-23, 20:53 ]
działa?
passatgl5
Berbeć

Problem z szyberdachem

Postprzez Henek » 19 cze 2008, o 19:23

Witam.
Mam problem z szyberdachem (elektrycznym).
Do góry uchyla się i zamyka bez problemu. Przy rozsuwaniu natomiast od wczoraj muszę wiele razy naciskać przycisk, bo przestało działać rozsuwanie "ciągłe". Podobnie przy zamykaniu w tej opcji.
Może ktoś mi napisze, jaka może być tego przyczyna?
Z góry dziękuję.
Henek
Berbeć

Postprzez Uzman » 19 cze 2008, o 19:41

Henek temat wielokrotnie walkowany wpisz w wyszukiwarce szyberdach napewno cos znajdziesz. apropo podejrzewam tak jak napewno wielu odpowie prowadnica szybra uszkodzona pozdrawiam :-)
Uzman
Czytacz

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Elektryka