szyberdach

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez adams » 4 lip 2008, o 01:03

jak dotąd działa idealnie, ale skoro tak mówisz ... a smarem jest wazelina techniczna (czy jakoś tak to sie nazywa). W takim razie czekać tylko az znowu sie prowadnica ułamie... ale to chyba zbyt szybko nie nastąpi bo prowadnica jest naprawiana i tak łatwo sie nie ulamie :) ale nie przeczę być może jest tak jak Ty mówisz że smar sie miesza z kurzem i sie robi piasek. Wydaje mi się jednak że prowadnica łamie się bardziej przez to że wyrabia się ta ten tylny element prowadnicy (tylna prowadnica nazwijmy) na którym osadzony jest "zamek". Wtedy to zamek nie trafia w tą prowadnice która standardowo sie ułamuje i przez co zamek stawia opór a silnik nieubłaganie ciągnie linkę "za morde" żeby odsunąć szybę. Noi linka się urywa od prowadnicy i zapierdziela sobie do tylu ale prowadnica stoi w miejscu. Wiem że zamotałem ale każdy kto rozbierał swój szyberek wie o czym mówię :)
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

szyba i szyberdach

Postprzez pirlo » 9 lip 2008, o 20:13

szuka lem w wyszukiwarce nie mogłem znalesc podobnego tematu , problem jest taki czasem normalnie dziala mi szyba z przodu elektryczna a niekiedy jak wciskam wlacznik to nie reaguje tylko włacza silniczek od szyberdachu , dlaczego tak sie dzieje ( szyberdach tak pozatym mam zepsuty silniczek dziala ale sie nie otwiera )
pirlo
Czytacz

Domykanie szyberdachu kluczykiem

Postprzez kuncio » 16 lip 2008, o 23:15

W moim Golfie zainstalowany jest elektryczny szyberdach oraz elektryczne szyby. Do pewnego czasu można było domykać szyby i szyberdach poprzez przytrzymanie przekręconego kluczyka w drzwiach kierowcy. Jednakże ostatnio szyberdach przestał reagować na "domykanie kluczykiem". Szyby nadal się domykają, a po przekręceniu w kierunku przeciwnym i przytrzymaniu - otwierają do ostatnio używanej pozycji.
Czy ktoś ma pojęcie co się mogło stać?
Czy jest może od tego jakiś bezpiecznik?
Jak to sprawdzić/naprawić?

Będę wdzięczny za wszystkie uwagi.
kuncio
Berbeć

Postprzez adams » 18 lip 2008, o 00:49

chcialem powiedziec sprawdz wkladke w drzwiach, ale skoro Ci szyby reagują to moze w silniczku Ci sie sterowanie sypnelo ? zimny lut na plytce drukowanej albo cos w tym stylu. a jesli to nie to to odlacz kostke z przewodami od silniczka od szybra i sprawdz kontrolka czy na przewodzie od domykania z kluczyka pojawi Ci sie napiecie na tej kostce gdy przekrecasz kluczyk. Wiem ze ameryki nei odkrylem w tym momencie ale ja bym tak zrobil na Twoim miejscu i wtedy bedziesz wiedzial czy szukac winy po stronie silniczka czy po stronie sterowania z wkladki. Nie zdziwilbym sie wogole jesli bys wyjal i wlozyl kostke od silniczka i zaczalby dzialac. Powodzenia
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG

Szyberdach chodzi tylko góra dół

Postprzez tomasz291 » 10 sie 2008, o 14:18

Szyberdach chodzi tylko góra dół a nie chowa się pod dach napiszcie dlaczego PROSZĘ
tomasz291
Czytacz

Postprzez Cysiu_NS » 10 sie 2008, o 14:25

pewnie linka strzelila
Życie jest piękne! Jeśli prawidłowo dobierze się środki antydepresyjne
Cysiu_NS
Gaduła

Postprzez tomasz291 » 10 sie 2008, o 14:41

Cysiu_NS,
Jak to sprawdzić czy linka strzeliła i jak by ją wymienić jeśli masz rację?
tomasz291
Czytacz

Postprzez Cysiu_NS » 10 sie 2008, o 14:59

wiesz kolego widze ze jestes nowy na forum wiec musze cie zmartwic niedzialajacy szyberdach w golfie to standard ulega uszkodzeniu lewa linka + lewa prowadnica zestaw naprawczy jest drogi i ciezko dostepny przewaznie w takiej sytuacji duzo osob kupuje uzywany sprawny szyberdach jak sprawdzic jezeli nie ciagnie do tylu to raczej linka jezeli by sie otwieral ale nie domykal to prowadnica
Życie jest piękne! Jeśli prawidłowo dobierze się środki antydepresyjne
Cysiu_NS
Gaduła

Postprzez dawidg87 » 10 sie 2008, o 16:37

a z moim szyberdachem też jest problem... i do niedawna myślałem, że szyberdach w golfie jest tylko uchylany do góry, no a mi padła prowadnica lewa no i się uchyla ale już jak go chcę domknąć to domyka się tylko prawa strona, poza tym ostatnio grzebałem i obczaiłem, że powinien się też wsuwać pod dach, no ale to też nie działa:/
dawidg87
Badacz tematu

Postprzez Leito » 10 sie 2008, o 20:12

Może to Ci coś kolego pomoże: http://vw2.info/vwforum/szyberpassatgolf.html Pozdro

Znalazłem jeszcze coś:http://vw2.info/vwforum/szyber/
Leito
Members

Rocznik: 2000
Silnik: 2000
Paliwo: PB

Postprzez KristoF » 11 sie 2008, o 17:47

Jeśi sie uchyla i zamyka to lewa prowadnica jest połamana.Linka prawdopodobnie jest dobra.Mnie ostatnio walnął szyberdach tak że jak sie schował pod dach to już sie nie zamknął.wymieniłem kawałek mechanizmu za 50pln i jest ok.Wymiana nie pociąga za sobą konieczności demontażu mechanizmu z auta.Wystarczy podsufitke wyciągnąć i jest dostęp do wszystkiego.
KristoF
Members

Postprzez tomasz291 » 11 sie 2008, o 23:16

krissmysticblau, Może dałbys rade mi to sprawdzić jak widzę jesteś z bielska to nie daleko przyjechał bym co TY na to? ;-)
tomasz291
Czytacz

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Elektryka