szyby elektryczne nietypowe pytanie

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez dopel » 25 lis 2013, o 21:54

Witam was wszystkich forumowiczów mam do was takie pytanko bo co kilka głów to nie jedna :) a mianowicie chodzi mi o to iz posiadam szybki elektryczne ori golf 3 z dorabiana wiazka :) na szeroka wtyczke przy silniczkach i chciałbym sobie zrobic modół domykania poniewaz posiadam alarm i centralny dokładany ale bez funkcji komfort i własnie taki komfort z jakiejs czasówki chciałbym sobie zrobic czyli podaje impulsowo z centralnego a jakies ustrojstwo typu przekaznik czasowy lub cos czasowego przytrzymije mi na około 10 sekund aby domkna szybki dodam iz mam w wiazce kabel koloru szarego i on własnie jest odpowiedzialny za zamkniecie szybek ori i pod niego chciałbym wpiac ta czasówke przychodziły mi rózne mysli np czasówka taka sama jak ta która gasi nam lampke srodkową :) co jeszcze mozna wykombinowac dobrego aby wydłuzyc syngał 1 sekundowy na np 10 sekund prosze was o jakies podpowiedzi z góry dzieki za pomoc pozdrawiam
P.S wiem ze najłatwiej jest podmienic centralke alarmu lub centralny zamek z taka funkcja domykania ale jest moze jakis tanszy sposób niz wymiana dodam tez iz modóły domykania oferowane na alledrogo juz testowałem i nie działaja z tymi szybkami bo tu trzeba podac plus na kabelek szary a te z alledrogo wstawia sie przecinajac kabel czyli wpina sie równolegle do kabla
dopel
Czytacz

Postprzez pablomed » 26 lis 2013, o 00:10

dopel, zacznijmy od tego że już chyba z 5 lat nie widziałem na rynku alarmów bez opcji domykania szyb, więc upewnij się co masz.

Teraz po drugie chyba coś nie rozumiesz sposobu podpięcia. Jeśli masz szybki orginalne wszystko będzie działać . Źle chyba zinterpretowałeś schematy alarmów.
Kabel alarmu tzw "komfort" sterujący domykaniem podaje masę trwającą zwykle 15 s (najczęściej), musisz ją zamienić na plus przerzutnikiem (przekaźnikiem podpiętym wg opisu na forum) i podpiąć do kabla szarego wychodzącego z modułu każdej szyby. Jeśli masz szyby podpięte prawidłowo czyli połączone ze sobą wiązką centralną, to podpięcie do szarego z dowolnego modułu uruchomi wszystkie szyby.
A jeśli nawet Twój alarm niema komfortu, to nie wiem czy jest sens kombinować z dodatkowymi układami czasowymi skoro możesz kupić sterownik centrala z komfortem za 5 dych albo alarm za 8.
pablomed
Members

Postprzez dopel » 26 lis 2013, o 00:23

Witam i dziękuje za odpowiedz i musze sie troche obronic poniewaz alarm blow produkowany 6 lat temu nie posiadał takiej funkcji w chwili zakupu a jak by takową miał to orientuje sie co i jak podpiac za pomocą przekazników i co jest czym sterowane kolejna rzecza jest ze szybki mam podpiete prawidłowo iz po podaniu + bezposrednio na kabel szary zamyka mi obie strony szyb a na kabel zielony otwiera mi te szybki oraz po co wydawac na alarm 80 zl z taka funkcja jezeli mozna pewnie stworzyc jakas czasówke na timerze 555 za 10 zł a nie za 80 lub cos takiego stworzyc za grosze gdzie bedzie działac na takiej samej zasadzie jak przekaznik który podgrzewa swiece zarowe czyli na jakis czas i odciecie i stad moje zapytanie w poprzednim poscie bo moze ktos takie cos stosował i podzieliłby sie wiedza
dopel
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka