Szyby elektryczne same się otwierają

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez tokarszczak » 5 maja 2013, o 14:06

Moja wersja mk3 1,9tdi, którą jeżdżę od 6 lat ostatnio zgłupiała. Fabryczne 4 elektryczne szyby, które są tam zamontowane same zaczęły się otwierać. Na początku otwierał się samochód i szyby np w nocy albo w ciągu dnia jak samochód stał zamknięty na podwórku. Teraz centralny pozostaje zamknięty a otwierają się same okna. Czasem jest tak, że nie można ich zamknąć za pomocą przycisków tylko z kluczyka, a czasem nawet i z kluczyka, w ogóle nie można ich zamknąć. A z czasem się naprawi i działa jak należy.
Zauważyłem, że jak same zaczynają się otwierać to dostają krótkie impulsy opuszczą się o 3cm 0,5s przerwy, później kolejne 3cm i 0,5s przerwy i tak do samego końca.
Wiecie co to może być i gdzie np znajduje się sterownik od tych szyb ?
Dodam tylko, że centralka z pilota nie ma podłączonej funkcji domykania (wiem bo sam zakładałem) tylko otwieranie i zamykanie auta.
Pomóżcie.
tokarszczak
Czytacz

Postprzez K7 » 5 maja 2013, o 15:35

na moje oko szaleją czujniki w zamku, zdejmij tapicerkę drzwi kierowcy i odłącz wszystkie kostki z zamka - Obrazek
Pozbędziesz się w ten sposób centralnego i domykania szyb z kluczyka ale jesli po tym zabiegu wszystko bedzie działało ok to bedziesz wiedział kto jest winowajcą ;)
K7
Czytacz

Postprzez tokarszczak » 5 maja 2013, o 17:58

Odpinałem wszystkie kostki z zamka jak okna mi się otworzyły i nie mogłem ich zamknąć. Po odpięciu dalej ich nie mogłem zamknąć, przyciski po prostu nie reagowały, spróbuje jeszcze je odpiąć jak wszystko będzie działać ale nie wiadomo kiedy to może nastąpić :-(
tokarszczak
Czytacz

- - - echo serca dziecka

Powrót do Elektryka