Tryb awaryjny ECU ABFie

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Tryb awaryjny ECU ABFie

Postprzez czepi » 12 kwi 2012, o 21:57

Witam.
Czy jest to możliwe, że przy braku sygnału, lub przy błędnym sygnale z czujnika Halla w aparacie zapłonowym ECU przejdzie w tryb awaryjny? Mam tak objaw, że silnik ciągnie do 2500 obrotów a powyżej strasznie muli... tak jakby ECU nie pozwalało na przekroczenie konkretnej wartości obrotowej ograniczając moc. Czy ktoś posiadający ABFa może zrobić takie doświadczenie, żeby odpiąć wtyczkę z Halla w aparacie zapłonowym i spróbować się przejechać. Ciekawi mnie czy objawy będą takie same jaku mnie... Pozdrawiam i liczę na pomoc ABFiarzy :)
czepi
Members

Tryb awaryjny ECU ABFie

Re: Tryb awaryjny ECU ABFie

Postprzez K@mil » 12 kwi 2012, o 22:02

czepi napisał(a):Witam.
Czy jest to możliwe, że przy braku sygnału, lub przy błędnym sygnale z czujnika Halla w aparacie zapłonowym ECU przejdzie w tryb awaryjny? Mam tak objaw, że silnik ciągnie do 2500 obrotów a powyżej strasznie muli... tak jakby ECU nie pozwalało na przekroczenie konkretnej wartości obrotowej ograniczając moc. Czy ktoś posiadający ABFa może zrobić takie doświadczenie, żeby odpiąć wtyczkę z Halla w aparacie zapłonowym i spróbować się przejechać. Ciekawi mnie czy objawy będą takie same jaku mnie... Pozdrawiam i liczę na pomoc ABFiarzy :)

Nie mialem okazji bawić sie ABFem ale np w 2E czy 1,6 jak odlaczylem czujnik halla silnik automatycznie gasł. Odcinalo mu iskre i off
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez czepi » 12 kwi 2012, o 22:18

ABF też zgaśnie ale jak odłączysz czujnik Halla na wale korbowym... przy odłączonym Hallu na aparacie zapłonowym (rozdzielaczu zapłonu) silnik da się odpalić i pracuje

[ Dodano: 2012-04-16, 18:11 ]
Problem rozwiązany... i nie był to żaden tryb awaryjny ECU. Wymontowałem BLOSa i autko chodzi jak wściekłe :) Po prostu Blos wymaga przesmarowania bo nie otwiera się do końca stąd mułowatość przy obrotach powyżej 3000. Proszę o przeniesienie do działu LPG.
czepi
Members

- - -

Powrót do Elektryka