Tylne kierunkowskazy-mocniejsze żarowki?

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Karol B. » 21 paź 2011, o 19:50

Witam. Jak wielu osobom wiadomo z tyłu w kierunkach sa żarowki 21W, ALE ja mam ciemne lampy z gt do tego naklejona czarna folia na kierunkach i taka żarowka poprostu wydaje mi sie dawać za słabe światło... Co da się zrobic żeby było mocniej widac kierunek? Jakies inne zarowki? Nie chce odklejać foli :-) O ile jest wogóle inne rozwiazanie....
Karol B.
Members

Postprzez pablomed » 21 paź 2011, o 21:21

Musiałbyś chyba poszukać jakichś diodowych na allegro, bo przecież nie bardzo można instalację obciążać mocniejszymi żarówkami, zresztą chyba nie robią takich byłyby większe kombinacja
pablomed
Members

Postprzez Zico63 » 21 paź 2011, o 22:14

Drobny wzrost obciążenia nie jest niebezpieczny; przecież bez zmian w instalacji samochody mogą holować przyczepki, czyli też zasilać dodatkowe światła. W przypadku kierunkowskazów to kolejne 21W. Problemem jest brak żarówek z trzonkiem BA15s o mocy większej niż 21W.
Wyjściem dla cierpliwych majsterkowiczów jest wstawienie zamiast fabrycznych gniazd żarówkowych w płytce lampy – gniazd halogenków domowych z trzonkiem G4 lub GY6,35 (patrz Google) - powiedzmy coś takiego:
Przykład
Te żarówki są dostępne o mocach 20W (już jest znacząca poprawa), 25W czy 30W. Jednak tych o mocy ponad 25W już bym nie używał: halogenowe są znacznie gorętsze w czasie pracy niż konwencjonalne, mogą zniszczyć lampę.
Oczywiście, to partyzantka i do tego niezgodna z homologacją poniekąd (wszak homologowano autko z inną żarówką, choć też w sumie żarowe źródło światła a nie LED).
Kolejnym wyjściem ale minimalnie tylko poprawiającym sytuację jest wyklejenie odbłyśnika alufolią (z czekolady na przykład); szczególnie pomocne przy starszych, zniszczonych odbłyśnikach.
No i jeszcze o wkładaniu żarówek diodowych. Jest to dość łatwo zauważalne na drodze, niestety również przez policjantów. Łatwiej im wychwytywać tak doposażone pojazdy. Kolejna sprawa, to to że najtańsze żarówki to w zwykłych lampach normalna porażka - zupełny brak widoczności na boki. opiero te drogie specjalne żarówki o dużym kącie rozsyłu coś tam świecą.
Ale przy LEDach trzeba przerabiać przerywacz migaczy.

Najlepiej jednak zastosować lampy seryjne lub Clear’y i wyczyścić połączenia elektryczne całej instalacji; oraz masy!
Ostatnio edytowano 21 paź 2011, o 22:24 przez Zico63, łącznie edytowano 1 raz
Zico63
Members

Postprzez Karol B. » 21 paź 2011, o 22:24

Hmm... A gdyby wstawić takie ledy? --> http://allegro.pl/zarowki-27-led-mocne- ... 77582.html
Karol B.
Members

Postprzez Zico63 » 21 paź 2011, o 22:26

No, właśnie o takich myślałem - tylko koszt eksperymentu, razem z przesyłką, to prawie 50 złotych (no bo przynajmniej 2 sztuki); a jak się nie sprawdzą?

P.S.: Zauwarzyłem teraz w Avatarze Kolegi, że oświetlenie całego Golfa Kolegi jest w stylu "smooked", tak więc wymiana lamp tylnych nie jest wyjściem dla Kolegi...
Zico63
Members

- - -

Powrót do Elektryka