Uniwersalne zestawy centralnych zamków

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Dawko » 6 mar 2014, o 11:11

Proszę o odpowiedź na moje pytanie, na pewno ktoś zna ;)

A co do tego STIG'a to gdzie takie coś kupić? Bo na allegro tego nie ma...
Dawko
Czytacz

Postprzez pablomed » 6 mar 2014, o 12:42

Najczęścij jest możliwość podpięcia siłowników bezpośrednio do alarmu (musisz mieć schemat alarmu albo znac markę i typ) - czyli tej drugiej centralki do zamka nie trzeba, wychodzi wówczas taniej bo kupujesz tylko same cztery siłowniki typu slave czyli z dwoma kablami. Wówczas zamke centralny będziesz mógł uruchomić tylko z pilota, a kluczykiem otworzysz tylko te drzwi do których go wkładasz.
Gdybyś chciał mieć możliwość uruchamiania centrala z kluczyka, to wówczas musisz mieć jeden lub dwa (z przodu) siłowoniki typu master i tą dodatkową centralkę do zamka centralnego.
I wówczas sa dwie mozliwości połącenia tego w zależności od tego jaki masz alarm: albo siłowniki podpinasz :podwójnie czyli do centralki i do sterownika zamka, albo siłowniki podpinasz tylko do centralki zamka, a alarm steruje siłownikami za pośrednictwem tej centralki. pokażesz schemat alarmu i centralki zamka to będa konkrety. Generalnie marką tych siłowników się nie martw, możesz kupić jakieś droższe ze sprzęgiełkiem ale to nie jest konieczne bo niema się tam co spacjalanie psuć z wyjątkiem mieszków z gumy niskiej jakości, dlatego nad siłownikiem master warto zamontować w drzwiach jakiś daszekchronioący od wody, ja stosowałem przedziurawioną nakrętkę nałożoną na cięgno siłownika.
pablomed
Members

Postprzez Dawko » 7 mar 2014, o 04:46

Niestety alarm był już przy zakupie auta więc nie wiem jaki to mode ,marka nic kompletnie.
Dawko
Czytacz

Postprzez pablomed » 10 mar 2014, o 00:18

czasem na alarmie jest nazwa, czasem na płytce drukowanej, jeśli nie to ktoś wprawą łatwo się zorientuje do czego który kabel, jeśli nie masz ochoty prosić kogoś o pomoc, montuj central z centralką niezależnie, tylko że będą dwa piloty co niema sensu.
pablomed
Members

Postprzez strzelu » 12 mar 2014, o 10:54

Dawko

bo rozumiem, że masz pilot do swojego alarmu ? Próbowałeś przegooglować od jakiego alarmu on jest ? Najpopularniejsze modele mają swój design, może trafisz. Przynajmniej producenta określisz.

A co do alarmu STIG. Jak chcesz coś taniego to bierz. Ludzie montują i mówią, że działa.

Jak chcesz mieć alarm niezawodny itp. to np. alarmy z rodziny Seo. Jak np zgubisz piloty to np. możesz sobie kupić nowy i bez problemu sobie zaprogramujesz. Ale to min. 200 zł sama centralka.

Niektóre alarmy mają zewnętrzne przekaźniki. Ja ostatnio jak robiłem sobie klapę na pilot, nie złapałem masy siłownika dobrze z blachy (plus siłownika własnie szedł od przekaźnika), i jak naciskałem na pilocie guzik to przekaźnik zgrzytał jak cholera.
strzelu
Badacz tematu

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Elektryka