Vento 1.9TDI Gasnie podczas jazdy

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez kzk7652 » 11 sty 2012, o 12:04

Tak jak w tytule Vento 94r TDI 66kW (90km) podczas jazdy gaśnie po czym nie chce odpalić przez jakiś czas podczas gdy zgaśnie przekręcając stacyjkę zauważalnym ze kontrolka od świec żarowych pali się jakby na polowe swojej mocy a gdy po jakiejś chwili spróbuje znowu odpalić kontrolka świec zapali się wyraźnym pomarańczowym światłem gaśnie i normalnie mogę odpalić czytałem już rożne tematy w takiej sprawie ale bez tej kontrolki a samym gaszeniu i problemem z odpaleniem tam pisali odpowiedzi od filtra paliwa po czujnik Halla wie ktoś co w tym wypadku może być nie tak ? Ostatnio podejrzewam ze to coś może w stacyjce nie styka ale czy by gasł tak często bo zdarza się to dość dość często czy na zimnym czy na ciepłym silniku może jakiś przekaźnik wariuje ?
- Kto pyta nie błądzi -
kzk7652
Czytacz

Postprzez sitek699 » 11 sty 2012, o 12:18

powiem ci tak mialem taka sama sytuacje tyle ze bezynie i wina byla po kostce w stacyjce :/ ale zapewne koledzy ci jeszcze dopisza inne sprawy wiec mozesz sprawdzic kostke :)
Wódka 25zł; Kieliszki 5zł ;spojrzenie matki gdy wracasz do domu nad ranem--bezcenne
moj-golf/bordowy-metalic-by-sitos-banditos-t23878.html
sitek699
Members

Postprzez Bradley » 11 sty 2012, o 13:07

Zainteresuj sie przekaznikiem 109. Napisz jeszcze czy posiadasz fabryczny alarm.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Bradley
Fanatyk

Postprzez kzk7652 » 15 sty 2012, o 12:40

no dzięki właśnie bylem u mechanika i tez powiedział ze najprawdopodobniej na 99,9% to przekaźnik 109 alarm jest ale odłączony na tyle ze centralny nie dziala bo sie cos blokowal a tak to sie go nie uzywa
- Kto pyta nie błądzi -
kzk7652
Czytacz

Postprzez Bradley » 15 sty 2012, o 14:27

Pytam o fabryczny alarm bo efekty takie same jak przy walnietym 109 tylko, ze to sam alarm blokuje mase do przekaznika ;)
Bradley
Fanatyk

Postprzez rafal_z_ph » 18 sty 2012, o 18:25

Też miałem z tym problem. Na początku sprawdź przekaźnik lub po prostu kup nowy, cena ok. 20 zł. Jeżeli to nie pomoże można zainteresować się kostką stacyjki. Ale wg mnie przekaźnik powinien pomóc.

Pamiętam, że przekaźnik strasznie się grzał i pewnie od tego wytapiały się luty. Też zauważyłem, że gdy na dworze temperatura była dość wysoka, np. ok. 28 st. C to prawdopodobieństwo, że przekaźnik zaszwankował, strasznie wzrastało.
rafal_z_ph
Czytacz

Postprzez kzk7652 » 20 lut 2012, o 12:33

Jeszcze nic z tym nie było robione ale zauważyliśmy ze gdy były te konkretne mrozy nie gasł a już teraz gdy nieco na plusie znowu się zaczyna na odcinku 10km zgasł 5 razy będzie trzeba kupić ten przekaźnik i zobaczymy jak nie to stacyjkę się zobaczy zresztą jak sprawdzałem w stacyjce przy kręceniu kluczyka jest dość mały opór jakby już zmęczona czasem wyślizgana czy jak...? Tak pyzatym zdarzyło się raz ze sam odpalił gdy kluczyk był w stacyjce i przekręcony na ostatnia fazę przed rozruchem po tym jak zgasł to wszystko może być sprawa tego przekaźnika ? Bradley a fabryczny alarm nie wiem diode od alarmu ma nad stacyjka na plastiku tam gdzie awaryjne tak były montowane fabryczne ? A i jak naprawić to gdyby to była wina alarmu ?
- Kto pyta nie błądzi -
kzk7652
Czytacz

Postprzez Bradley » 22 lut 2012, o 11:47

Centralka fabrycznego alarmu znajduje sie za wlacznikim swiatel. Trzeba wyjac ten caly panel i tam pod spodem gdzies.
Bradley
Fanatyk

Postprzez kzk7652 » 23 lut 2012, o 22:21

przekaźnik 109 został wymieniony ale problem tylko częściowo został wyeliminowany np zamiast gasnąć 5 razy na danym odcinku gaśnie raz czasem dwa tak pyzatym kluczyk w stacyjce jest dość luźny góra dol prawo lewo chodzi bez większego oporu to może być ta kostka za stacyjka czy wkładka stacyjki czy jak to tam wygląda ?

[ Dodano: 2012-03-06, 13:21 ]
hmmmm juz sam nie wiem co to może być jak wyżej pisałem przekaźnik wymieniony kostka stacyjki również a problem cały czas jest ... pomocy ! ! !
- Kto pyta nie błądzi -
kzk7652
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka