Wariuje tylna prawa lampa

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez CherryBlossom » 16 lip 2011, o 06:54

Witam.

Od dwóch tyg. jestem szczęśliwym posiadaczem Golfa GTD. Szczęśliwym, mimo wielu problemów jakie co chwile się pojawiają :-D Ale do rzeczy... Dzisiaj po odpaleniu auta zauważyłem, że kierunkowskaz prawy świeci szybko, w środku słychać szybko pracujący przekaźnik. Pomyślałem, że przepaliła się żarówka, ale jest ok. Niestety po powrocie okazało się, że świeci postojówka i nie wyłącza się nawet po wyjęciu kluczyka ze stacyjki? Ocb? Póki co wykręciłem żarówke bo padlby akumulator. Jesli chodzi o kierunkowskazy to może przekaźnik R6 ale odnośnie postojówki to nie mam koncepcji. Pomożecie? :-)
CherryBlossom
Berbeć

Postprzez kris891 » 16 lip 2011, o 08:29

witam tez tak mialem zerknij sobie czy nie masz troszke wody w kierunkach ktore sa w zderzaku. ja wyczyscilem i chodzilo mi oki. :-)
kris891
Czytacz

Postprzez TOMMy » 16 lip 2011, o 10:00

Zobacz czy masa się gdzieś nie gubi przy lampach (wtyczki i piny). Lampy w golfach lubią przeciekać, więc zobacz, czy styki gdzieś nie zaśniedziały.

Jeśli chodzi o postój to mogłeś zostawić kierunkowskaz ustawiony w prawo, a wtedy po wyciągnięciu kluczyka świeci się postój przód i tył (strona wskazana przez kierunkowskaz). Jeśli włączyłbyś kierunkowskaz w lewo i wyciągnął kluczyk, to świeciłby się postój z lewej strony (przód i tył).

Jeśli wszystkie żarówki w kierunkach masz ok, to może przekaźnik nawala, najlepiej go podmienić.
TOMMy
Czytacz

Postprzez CherryBlossom » 16 lip 2011, o 17:12

Panowie problem rozwiązany. Żarówka ale w lewym migaczu się przepaliła i dlatego to szybkie mruganie. A postojówka paliła się, bo istotnie jak kombinowałem z kierunkami to zostawiłem prawy włączony. :lol:
CherryBlossom
Berbeć

Postprzez RAQnio_V » 17 lip 2011, o 13:39

CherryBlossom napisał(a):Dzisiaj po odpaleniu auta zauważyłem, że kierunkowskaz prawy świeci szybko,

czegoś nie rozumiem ale co ma wspólnego lewa strona (dotyczy migaczy) z prawą. Tzn, prawa strona migała szybciej, a w lewej była przepalona żarówka ??
sorki za OT, ale nie daj mi to spokoju ;)
Wąsko i wysoko... Na przekór stereotypom :D
RAQnio_V
Badacz tematu

- - -

Powrót do Elektryka