wentylator chłodnicyb golf III

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez przemek857 » 15 sie 2011, o 15:23

Witam wszystkich forumowiczów mam pytanie odnośnie wentylatora chłodnicy. Otóż posiadam golfa III 1.6 Abu gdy podłącze samochód pod vag-coma i sprawdzam temperature to vag pokazuje mi 99 stopni i wtedy dopiero włącza się wenylator na 1 biegu schładzając go do temperatury 97,2 z tego co wyczytałem na forum 1 bieg powinien się załączać wcześniej a 2 bieg dopiero od 99 stopni w zwuż więc czy może to być uszkodzony włącznik wentylatorów znający się w chłodnicy???dodam że zmieniałem już kilka razy czujnik temperatury przy głowicy który daje informacje do vag com i na deske ciągle martwi mnie ze wentylator sie pozno załącza dlatego chcę sie upewnić żeby silnika nie zepsuć
przemek857
Berbeć

Postprzez Zico63 » 15 sie 2011, o 15:35

Wentylator jest włączany właśnie włącznikiem w chłodnicy i to jego należy wymienić, mając zastrzeżenia do temperatur włączeń/wyłączeń.
Tu ta temperatura jest tylko lekko zawyżona w stosunku do prawidłowego zakresu (o ok. +2°C) - więc tragedii nie ma. A tolerancja sięga aż 7°C!
Czujnik przy głowicy daje informację tylko na wskaźnik i dla ECU.
Zico63
Members

Postprzez DJ_DARCO » 15 sie 2011, o 15:36

ja bym się zbytnio nie przejmował danymi którymi zczytałeś z VAGa grunt żeby wskazówka na desce była zawsze w pionie tj 90 st. mi sie zdarzyło tylko raz że przeszła za 90 podczas holowania troszkę wiekszego samochodu :P grunt żeby nie zagotować płynu chłodniczego A to dopiero powyżej 110 stopni :D
Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców moj-golf/mk3-cl-by-dj-darco-t21179.html
DJ_DARCO
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka