Wentylator

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Wentylator

Postprzez misiekkf » 8 mar 2011, o 20:38

mam problem w silniku 2E tego typu że jeśli osiągnie 90 stopni to po chwili włącza się wiatrak,
wymieniłem już przekaźnik od wentylatora i jest to samo (nie mam 100 % pewności że był ok ten drugi) i szczerze mówiąc nie mam pojęcia o co może chodzić :(
misiekkf
Berbeć

Wentylator

Postprzez michaal » 8 mar 2011, o 20:49

Za uruchamianie się wentylatora chłodnicy odpowiada czujnik umieszczony jak patrzysz to po prawej stronie, (jedyny element w chłodnicy gdzie masz kable elektryczne). I zależnie od temperatury na chłodnicy on włącza obwód. Najprawdopodobniej ten czujnik jest popsuty i przy nieodpowiedniej temperaturze włącza wiatrak.
michaal
Badacz tematu

Postprzez K@mil » 8 mar 2011, o 20:53

Moze tez byc tak ze wskaźnik źle pokazuje niby jest 90stopni a tak naprawde jest 100 i dlatego włącza sie wentylator
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez misiekkf » 8 mar 2011, o 21:41

co do tego co włącza to nie ma wpływu na to też ten cały przekażnik, bo jeżeli go nie ma no to sie zgodzę co do tego czujnika.

a co do temp. to dziwi mnie to że on potrafi sie przy temp takiej jak jest teraz włączyć bardzo szybko i jak by cały czas było koło 100 to w końcu jak by sie tak gotował to ubywało by płynu,
chyba ze się mylę
misiekkf
Berbeć

- - -

Powrót do Elektryka