Wentylator

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Wentylator

Postprzez Miodzio92 » 4 lip 2011, o 15:37

Raz już tutaj pisałem że prawdopodobnie padł mi czujnik w wentylatorze okazło sie że to to ostatnio stoje przed garażem i właczył mi się wentylator trochę pochodził może z 5 minut ( miałem ostwartą klape) i zaczeło z nigo kopcić i się wyłączył czy bedzie trzeba kupić nowy ? a tak ogólnie ma on słabe obroty czy to może być wina kabli ponieważ mam jakoś nowatorsko porowadzoną elektryke.
Miodzio92
Berbeć

Wentylator

Postprzez Artur G » 4 lip 2011, o 19:19

Miodzio92 zobacz czy łożysko na wentylatorze jest dobre. Złap za pióra wentylatora i delikatnie poruszaj góra dół. Jak będzie duży luz to łożysko sie zużyło. Pióra wtedy będą ocierać o obudowe i wentylator będzie chodził wolniej. Ja tak miałem w mk2. A grzał sie wtedy strasznie szybko. Wymiana wentylatora załatwiła sprawe. Obejrzyj dokładnie obudowe czy są jakieś otarcia.
Tyle Ci moge podpowiedzieć.
Artur
Artur G
Czytacz

Postprzez prezesik » 4 lip 2011, o 21:27

Wirnik w wentylatorze jest na lozyskach slizgowych, ktore najczesciej sie zacieraja, wtedy silnik ma duze opory , ciezko sie kreci, a gdy oporom juz nie daje rady zaczyna sie jarac. Pokrec nim reka, jak ma duzy opor, ciezko sie kreci to tylko wymiana, bo te silniki sa zaklepane i problemem jest ich rozbieranie. Wirnik w wentylatorze jest na lozyskach slizgowych, ktore najczesciej sie zacieraja, wtedy silnik ma duze opory , ciezko sie kreci, a gdy oporom juz nie daje rady zaczyna sie jarac. Pokrec nim reka, jak ma duzy opor, ciezko sie kreci to tylko wymiana, bo te silniki sa zaklepane i problemem jest ich rozbieranie.
prezesik
Members

- - -

Powrót do Elektryka