Wiatrak od chłodnicy przestał działać...

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez rosters » 7 gru 2011, o 00:02

Witam wszystkich serdecznie!

Mam problem z Golfem koleżanki... Zostawiła samochód na parkingu, po czym nie mogła odpalić. Okazało się, że wentylator chłodnicy chodził cały czas i rozładował akumulator. Z pomocą przechodniów w końcu udało się jej odpalić, a wentylator nadal ciągle pracował - przy zapalonym i zgaszonym silniku.

Korzystając z informacji na forum odłączyłem czujnik na chłodnicy, wentylator przestał działać. Następnie podłączyłem wszystko z powrotem - wentylator nadal nie działa.

Co się zepsuło? Co zrobiłem źle? Jak to naprawić?

Z góry dziękuję za sugestie. Pozdrawiam!
rosters
Berbeć

Postprzez prezesik » 7 gru 2011, o 02:09

Kolego zmień ten czujnik w chłodnicy i wszystko wróci do normy. Ten czujnik musiał się zawiesić i cały czas załączał wiatrak. On steruje włączaniem się wentylatora w zależności od temp. płynu w chłodnicy.
prezesik
Members

Postprzez pablomed » 8 gru 2011, o 23:50

rosters, jeśli pod zbiorniczkiem wyrównawczym płynu chłodzącego będzie czarna skrzyneczka wielkości pudełka papierosów z dwoma wtyczkami dochodzącymi od dołu, to jest to tzw sterownik wentylatorów i to raczej on będzie winien, albo układ klimatyzacji która jeśli jest to wiąże się elektrycznie z tym sterownikiem. Wówczas, czyli jeśli włącznik w chłodnicy będzie dobry a usterka nadal będzie występować, proponuję ten sterownik na próbę podmienić, jest tego dużo na allegro czy szrotach, a także jest dostępny w zamiennikach za jakieś 5-6 dych.
pablomed
Members

- - -

Powrót do Elektryka