Wycieraczki i Spryskiwacz

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Puchar » 29 cze 2011, o 19:40

Powitawszy.
Od 2 dni nie działają mi wycieraczki i spryskiwacz, w ogóle nie reaguje na polecenia wajha od wycieraczki. Bezpiecznik patrzyłem nie jest spalony, może ktoś pomóc bo troche problem jest z prowadzeniem pojazdu w deszcz bo strasznie słabo widać.
Puchar
Czytacz

Postprzez K@mil » 29 cze 2011, o 19:57

Sprawdzales bezpieczniki a przekaznik tez ?

http://www.golf3.pl/topics28/bezpieczni ... vt4560.htm

Jak wszystko gra to trzeba podmienić na szybko mandetke
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez pawlo1123 » 5 sie 2011, o 16:12

Witam, nie będę zakładał nowego tematu skoro tu podobny. Mam problem z palącym się bezpiecznikiem wycieraczek. Mianowicie pali go praktycznie za każdym razem gdy włączę spryskiwacz przedniej szyby. Raz się zdarzyło że nie spaliło bezpiecznika ale poszedł wtedy dymek z okolic manetki więc myślałem że to właśnie manetka, ale jeśli podniosę wycieraczki do góry i wówczas włączam spryskiwacz wszystko działa jak należy, nic nie pali, mogę psikać wtedy do woli. Gdy opuszczę wycieraczki na szybę i wówczas włączę spryskiwacz to wycieraczki dojdą do połowy i bezpiecznik spalony. W sytuacji gdy chodzą same wycieraczki bez włączania spryskiwacza również wszystko działa jak należy. Macie jakieś pomysły gdzie szukać? Gdyby była to manetka to myślę że paliło by również na podniesionych wycieraczkach.
1Z+0.216
pawlo1123
Berbeć

Postprzez michaal » 5 sie 2011, o 18:21

Może coś nie tak z przekaźnikiem jest, ewentualnie sprawdzić czy instalacja nie przetarta gdzieś, lub coś nie tak ze stykami w manetce.
michaal
Badacz tematu

Postprzez pawlo1123 » 6 sie 2011, o 13:49

Tylko gdyby cos nie tak bylo albo z mantka albo przekaznikiem to bez roznicy byloby chyba czy wycieraczki sa uniesione czy chodza po szybie. Wydaje mi sie ze najbardziej prawdopodobne moze byc to ze mechanizm wycieraczek moze byc zanieczyszcony i stawia lekkie opory. Dopoki chodza same wycieraczki lub spryskiwacz na uniesionych wycieraczkach jest ok, ale kiedy polozy sie wycieraczki na szybe i wlaczy spryskiwacz dochodza dodatkowe opory toczenia, pobor pradu sie zwieksza i bezpiecznik pada. Dobrze rzumuje?
1Z+0.216
pawlo1123
Berbeć

- - -

Powrót do Elektryka