Zamek centralny

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Zamek centralny

Postprzez lapeno » 10 paź 2011, o 20:57

witam wszystkich forumowiczów.
jestem nowym posiadaczem golfa 3 i mam pewien problem. mam centralny zamek nie oryginalny i znajomy dziś wcisną mi rygiel od drzwi kierowcy. drzwi sie zamkły a gdy otworzyłem z pilota to reszta drzwi sie otworzyły ale nie te kierowcy. jeżeli ruszam ryglem kierowcy to reszta drzwi normalne reaguje lecz jak spróbuje pasażera to dalej to samo.
ps. szukałem tematu lecz z takim problemem sie nie spotkałem jak ominąłem coś to przepraszam.
lapeno
Berbeć

Zamek centralny

Postprzez slavwek.ie » 10 paź 2011, o 21:48

Wyreguluj położenie siłownika względem cięgna, do tego służy kostka regulacyjna zamontowana na pręcie siłownika.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
slavwek.ie
Moderator Globalny

Postprzez pablomed » 10 paź 2011, o 22:16

Musisz wiedzieć na pewno czy w drzwiach pasażera masz siłownik typu master, czyli czy wcześniej cały central reagował na zamykanie zamka pasażera kluczykiem lub przyciskiem. Jeśli masz zwykły od pasażera (na 3 kable) - to naprawiaj tylko po stronie kierowcy z tym że wątpię czy przestawianie mocowania cięgna pomoże, gdyby coś z tym nie grało nie uruchomiłby się zamek przy wciskaniu/wyjmowaniu przycisku w drzwiach, szukaj przerwy na kablach wchodzących do drzwi
pablomed
Members

Postprzez slavwek.ie » 11 paź 2011, o 09:06

pablomed napisał(a):wątpię czy przestawianie mocowania cięgna pomoże
Jeśli łącznik był słabo dokręcony (a najczęściej montażyści olewają tu temat) to wciśnięcie rygielka w drzwiach może spowodować przesunięcie cięgła w łączniku, zmienia położenie cięgła siłownika i zamek wariuje.. Wiele razy poprawiałem po "fachowcach"
Oczywiście przyczyna może być zupełnie inna.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
slavwek.ie
Moderator Globalny

Postprzez lapeno » 11 paź 2011, o 17:54

to wiec tak. zamek reagował na kluczyk od strony pasażera ponieważ od str kierowcy kluczykiem nie szło otworzyć drzwi ( spr naprawiona wczoraj w nocy 3 godz spędziłem na naprawie xD) teraz otwieram i zamykam zamek centralny kluczykiem od strony kierowcy i wszystkie knedle w samochodzie reagują. to nie wina przesunięcia cięgna ponieważ gdyby tak było zauważył bym to ponieważ ścigałem tapicerkę i obserwowałem siłownik. możliwe że swoje ma już za sobą? jak to ewentualnie sprawdzić? jeszcze poszukam na kablach ewentualnych pęknięć przerwań

a i dodam że jak trzymam siłownik w reku podłączony i ruszam gora tak jak bym ruszał knedlem od drzwi to reszta drzwi działa a ten siłownik nie wykazuje najmniejszej siły by się poruszyć to jest może wina ?
lapeno
Berbeć

Postprzez rav7 » 12 paź 2011, o 14:46

Wiatm, moj problem jest troche inny a mianowicie mam centralke polaczona razem z alarmem ale kiedy w sobote chcialem zamknac auto to alarm sie odbezpiecza (dziala) lecz centralny nie reaguje, nie otwiera i nie zamyka, z kluczyka to samo. Jaka moze byc przyczyna??
VW Jest Bogiem, Predkosc nalogiem, Turbo zabawa a rozwaga podstawa...
rav7
Badacz tematu

Postprzez lapeno » 12 paź 2011, o 20:04

witam ponownie. problem rozwiązany a przyczyna był pęknięty kabel miedzy tapicerka a środkiem samochodu ( to co wystaje z drzwi podczas otwarcia) dokładnie kolor niebieski odpowiadający za sygnał do sterownika alarmu. a co do kolegi niżej. chodzi ci o to żę naciskasz kluczyk alarm pika czy miga ale drzwi sie nie zamykają? sprawdź bezpieczniki od alarmu miałem to samo. dokładnie mam pojedynczy czy podwójny kabel i na nim jest kostka z bezpiecznikiem on sie przepalił.
lapeno
Berbeć

Postprzez rav7 » 13 paź 2011, o 16:28

bezpieczniki sprawdzone i alarm mruga tak jakby auto bylo zamkniete a jest otwarte. Juz sam nie wiem w czym szukac przyczyny...
rav7
Badacz tematu

Postprzez lapeno » 14 paź 2011, o 11:53

dostań sie do centralki alarmu. takie czarne coś z antenka czyt (kabelkiem nie idącym do niczego) jak byś nie wiedział. nacisnij pilot jak tam usłyszysz takie pstryk to czyli cos z bezpiecznikiem ewentualnie kablami.
lapeno
Berbeć

Postprzez rav7 » 14 paź 2011, o 19:04

bezpieczniki napewno ok a co do kabli to jest taka obcja ze tak nagle padly? nie przerywalo by wczesniej od czasu do czasu?
rav7
Badacz tematu

Postprzez lapeno » 15 paź 2011, o 00:48

mi szło i przestało. jeżeli działą ci sterownik czyt. alarm to wina po strony kabli.
lapeno
Berbeć

- - -

Powrót do Elektryka