zapytanie o lampy

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

zapytanie o lampy

Postprzez strzeliniasty » 3 cze 2011, o 17:38

siemka

mam problem poza wspominana juz chlodnica ktora dzisiaj strzelila w drodze do domku z pracy

chodzi o swiatla

niedawno kupilem helleny h1/h1 w super stanie ale jedno mnie zaciekawilo
wracajac w nocy do domu swiatla krotkie swieca ladnie ladny strumien swiatla ale jak juz wlacze dlugie to masakra
powinnobyc tak ze jak wlacze dlugie to przed autem powinnobyc jak w dzien a u mnie tak nie jest

wymienilem zarowki na nowe tungsramy (uzywam takich w spronterze i jestem zadowolony) ale strumien swiatla jest do bani

dzisiaj zmiezylem napiecie na zarowkach

a wiec tak

prawa lampa: mijania - 11,4V a dlugie 10,2V
lewa lampa : mijania - 11,3V a dlugie 10,4V

co moze byc tego przyczyna i jak sobie z tym poradzic??

z gory dziekuje za odp i pomoc
strzeliniasty
Members

zapytanie o lampy

Postprzez gello1 » 3 cze 2011, o 17:49

te napięcia to na zapalonym silniku???
Jeśli tak to małe strasznie. Wina starej instalacji i brudnych styków w przełącznikach. Jedyna sensowna rzecz to przekaźniki.
gello1
Gaduła

Postprzez strzeliniasty » 3 cze 2011, o 18:24

sorka moja wina bo mierzylem na wylaczonym silniku

tutaj sa pomiary na wlaczonym silniku

prawa lampa:
mijania - 13,70
dlugie - 12,3

lewa lampa:
mijania - 13,35
dlugie 12,25
strzeliniasty
Members

Postprzez prezesik » 3 cze 2011, o 19:22

Polecam założenie dodatkowych przekaźników - napięcia na żarówce będzie 14-14,2V.

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... iate%C5%82
prezesik
Members

Postprzez strzeliniasty » 3 cze 2011, o 19:42

prezesik25, myslalem nad przekaznikami ale niestety nie znam sie na elektyce i jakos boje sie sam to robic
strzeliniasty
Members

Postprzez pablomed » 3 cze 2011, o 19:45

nie napisałeś jakie lampy były wczesniej i czy krótkie świeca dalej po zapaleniu długich, bo w tych lampach powinny, jesli nie - porada jest na forum jak to podłączyc. Napięcia sa ok, najwyżej same konektorki sprawdź przy reflektorze czy nie luźne, przekaxniki dadza spora poprawę napewno ale nie wystarcza jeśli palą sie tylko same długie taki reflektor ma budowę przystosowaną do palenia się obu żarówek na długich.
pablomed
Members

Postprzez strzeliniasty » 4 cze 2011, o 12:15

pablomed, instalka jest na dwie zarowki a nei na h4. dzisiaj kupilem zarowki bosch 30+ ponoc daja wiecej swiatla zobaczymy a z drugiej strony moze swieca za nisko :P i jak wlacze dlugie to pokrywa mi sie strumien z krotkimi a w oddali widze tylko granice strumienia swiatla :P

bylem u elektryka i powiedzial ze napiecia sa dobre na zarowkach, zaznacze ze odblysniki sa tez w bdb stanie
pablomed napisał(a):najwyżej same konektorki sprawdź przy reflektorze czy nie luźne
gdzie mam ich szukac??

[ Dodano: 2011-06-04, 13:35 ]
strzeliniasty napisał(a):tutaj sa pomiary na wlaczonym silniku

prawa lampa:
mijania - 13,70
dlugie - 12,3

lewa lampa:
mijania - 13,35
dlugie 12,25

panowie chyba znalazlem przyczyne

dzisiaj wymieniajac chlodnice polecialem po kablach od lamp okazalo sie ze byl zamontowany jeden przekaznik na dwie lampy i od neigo wychodzily dodatkowe wtyczki do lamp (poprzednie lampy byly to depo na soczewce z ringiem i podejrzewam ze przekaznik byl od ringow) dla pewnosci wypialem ten wynalazek od ori wtyczki a ori wtyczke wpialem w lampy i zrobilem pomiary tutaj sa wyniki:

prawa lampa:
mijania - 13,87
dlugie - 13,86

lewa lampa:
mijania - 13,85
dlugie - 13,85

widac ze na mijania srednio o 0,5V wiecej na ori wtyczce a na dlugich o 1,5V

dzisiaj w nocy sie przejade jak uruchomie samochodzik i sie zobaczy
strzeliniasty
Members

Postprzez prezesik » 4 cze 2011, o 19:22

strzeliniasty napisał(a):dzisiaj wymieniajac chlodnice polecialem po kablach od lamp okazalo sie ze byl zamontowany jeden przekaznik na dwie lampy i od neigo wychodzily dodatkowe wtyczki do lamp (poprzednie lampy byly to depo na soczewce z ringiem i podejrzewam ze przekaznik byl od ringow) dla pewnosci wypialem ten wynalazek od ori wtyczki a ori wtyczke wpialem w lampy i zrobilem pomiary tutaj sa wyniki:

prawa lampa:
mijania - 13,87
dlugie - 13,86

lewa lampa:
mijania - 13,85
dlugie - 13,85

Kolego ten "wynalazek" to właśnie dodatkowe przekaźniki - widać po napięciach na żarówkach - poprawiły się :ok:

Czyli poprzedni właściciel już je założył.
prezesik
Members

Postprzez strzeliniasty » 4 cze 2011, o 21:09

prezesik25, z tym ze ja to wywalilem w pi*du nie ma juz tego przekaznika ani tej wiazki co od neigo szla a do lampy wpialem ori wtyczki ktore wisialy sobie za zdesiem i po wpieciu ori wtyczke napiecie poszlo do gory

[ Dodano: 2011-06-04, 21:13 ]
prezesik25, przekaznik byl jeden na dwie lampy i takie cos DEPO dodaje w kartonie ze swoimi lampami (chyba dla poprawy jakosci swiecenia) mam opakowanie do lampach depo z poprzedniego golfa i tam lezy przekaznik i okablowanie
strzeliniasty
Members

- - -

Powrót do Elektryka