Zmiana Centralnego na kluczyk - Jak to zrobić?

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez damiansmoke » 2 lut 2012, o 19:27

Witam mam następujący problem, mam zamek centralny na pilota, tylko problem w tym, że nie działa z kluczyka, chciałbym zrobić tak by centralny był na pilota i na kluczyk (otwierał przynajmniej drzwi kierowcy). Jak mam to zrobić (w obecnej chwili, gdy włożę kluczyk mam luz, czyli jak przekręcę to się nie otwierają żadne drzwi).

Prosiłbym o wytłumaczenie jak mam to zmienić z jakimiś fotografiami, to w sobotę bym to ustawił. Bardzo Proszę o pomoc
damiansmoke
Berbeć

Postprzez szkura » 2 lut 2012, o 20:16

Czyli nie reaguje na kluczyk.
Musisz odkręcić śrubę z boku drzwi kolo zamka i zobaczyć czy nie wypadł taki haczyk z zamka (ten haczyk jest przedłużeniem bębenka). Możesz zdjąć tez tapicerkę z wewnętrznej strony drzwi żeby było lepiej widać.
Nie ma tak że fabrycznie nie działa otwieranie na kluczyk, na pewno jest coś zepsute. A jak jest z zamkiem od strony pasażera?
Silnik 1.8 mała ale na full szprycy jest
I zazdrości wioska cała jak zajeżdżam pod GS
szkura
Czytacz

Postprzez damiansmoke » 2 lut 2012, o 21:59

to samo, ale koleś od którego, kupowałem powiedział, że zamek na kluczyk odłączył i jest tylko na pilota, a z tego co czytałem to tak można i robią tak niektórzy, ale ja wolę tu i tu mieć
damiansmoke
Berbeć

Postprzez K@mil » 2 lut 2012, o 22:09

damiansmoke napisał(a):to samo, ale koleś od którego, kupowałem powiedział, że zamek na kluczyk odłączył i jest tylko na pilota, a z tego co czytałem to tak można i robią tak niektórzy, ale ja wolę tu i tu mieć

Musisz dostac sie do centralki :)
Prawdopodobnie mozesz ja miec w dwoch miejscach...
1) Zobacz w bagazniku za tylna prawa lampa (kolo pompki od centralnego)

2) w nogach kierowcy po lewej stronie pod tym plastikiem gdzie jest raczka do otwierania maski (trzeba zdjac raczkie i dwa plastiki i wyjdzie łatwo) i tam bedzie wiazka od centralnego ... T
rzeba ocenic dlaczego stary wlasciciel tak wlasnie zrobil i jak to robil, czy moze tylko podlaczyl kabel do otwierania pilotem, a moze cos mu nie działało :)
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez daniel93 » 2 lut 2012, o 22:21

Z tego co rozumiem, to z pilota działa wszystko normalnie, a jak wkładasz kluczyk do zamka i przekręcasz to nie dzieje się nic, czyli nawet nie otwierają się same drzwi kierowcy. Gdyby to była sprawa z odłączeniem jakichś przewodów to otworzyłbyś chociaż same drzwi te, do których wkładasz klucz. Problemem będzie najprawdopodobniej uszkodzenie trzpienia zamka, czyli części która jest zahaczona o bębenek i dalej przekazuje jego obrót. Polecam wykręcić klamkę i zobaczyć, czy to wszystko tam jest w całości.
daniel93
Berbeć

Postprzez damiansmoke » 2 lut 2012, o 23:55

a mam jeszcze jedno pytanie. Ile może kosztować u mechanika naprawienie centralnego z autoalarmem i szyb elektrycznych, bo otwierają mi się kawałek jak otwieram auto.
damiansmoke
Berbeć

Postprzez pablomed » 3 lut 2012, o 00:08

to z zamkiem poszukaj pod hasłem wiosełko. 15 zeta za dwa plus pół godziny pracy. Reszty nie da się wycenić, to może być tylko kwestia przeprogamowania sterownika i sam to zrobisz mając instrukcję czyli najpierw musisz poznać nazwę swojego sterownika, chodzi to żeby ustawić impuls otwierający na jak najkrótszy
pablomed
Members

- - -

Powrót do Elektryka