Zmiana licznika Motometer na VDO problem

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez kolesgiiit » 10 maja 2013, o 23:16

Otóż tak, w swoim golfie 3 posiadam aktualnie licznik motometer o nr 1H6 919 033 A , 616 055 3001 jest on wyeskalowany od 20-200km/h.Nie działa tam prędkościomierz,wskaznik paliwa oszukuje i wskaznik temp też wychyla sie tylko o 3 kreski nawet nie dochodzi do 70 dlatego postanowiłem go zmienic. Zakupiłem dziś licznik VDO ze srebrnymi tarczami i kontrolka rezerwy też od golfa 3 tyle że ten jest wyeskalowany od 0-220km/h nr żadnego nie moge na nim znaleźć oprócz 6K9919033BMZ46 S016L . Po zamiance licznikow w tym VDO nie działa obrotomierz,prędkościomierz i nie zlicza km. W czym może tkwić problem??Przeczytałem już chyba wszystkie posty na forach i nic podobnego do mojego przypadku nie znalazlem:(( Może zna ktoś jakiś sposób żeby rozwiązać ten problem?? Z góry dzieki za jakiekolwiek info na ten temat:))
kolesgiiit
Berbeć

Postprzez Grabb » 15 maja 2013, o 11:08

Witam, podłączę się pod temat, ogólnie MK3 1.6 ABU 93 rok, licznik 'motometer' wskazówka temperatury maks dochodzi do 80 stopni, podczas jazdy potrafi się cofnąć nawet poniżej 70 stopni, wymienione już 3 termostaty, obudowa termostatu, 2 czujniki temperatury, i dalej to samo już od dłuższego czasu,sprawa dodatkowo pogorszyła się ostatnio bo nawet w zimie maksymalnie wskazówka stała na 70 stopniach, teraz leci nawet poniżej przy dodatnich temperaturach na zewnątrz, ponadto wskaźnik paliwa po zatankowaniu do pełna pokazuje połowę baku tylko nie wiem czy tu nie będzie kwestia samego pływaka? Chciałbym się zorientować na jaki licznik mogę wymienić mój 'motometer' skoro słyszałem że jest to licznik posiadający wskaźniki na silniczkach, gdzie wskazówki unoszą się zaraz po włączeniu zapłonu a nie powoli się pompują ( u mnie pompują się powoli a mam motometer) Przeszukałem allegro i nie mam pojęcia jaki licznik będzie pasował tak działało wszystko co do tej pory czyli obrotomierz, trip, prędkościomierz wyskalowany od 20-220 bez przekłamań...

Posiadam taki: http://img824.imageshack.us/img824/9307/imag1484m.jpg

Dzisiaj znalazłem całkiem ciekawy VDO : http://allegro.pl/licznik-vw-volkswagen ... 58191.html

Pytanie czy tak jak kolega wyżej mogą być problemy? Dzięki za pomoc...
Grabb
Berbeć

Postprzez pablomed » 16 maja 2013, o 09:37

Grabb, na 99 procent nadal masz niesprawny termostat, wielu z nas się z tym boryka bo brak dobrych na rynku. Jedyna rada - wziąż ze sklepu kilka i w garnku z gorąca woda sprawdzać działanie, normy poczatku i konca otwarcia oraz skoku znajdziesz na forum, wybrac najlepszy
pablomed
Members

Postprzez kolesgiiit » 16 maja 2013, o 13:34

U mnie się okazało że cały licznik jest porządku:) instalacje spradziłem i tam były kable nie zaizolowane... spradziłem tez slimaka no i kreci się. Teraz nie wiem czy mam wymieniać całość czy tylko sam czyjnik co jest zaznaczony na zdjeciu http://fotem.pl/data/mini/male_01edd373 ... d40684.jpg
kolesgiiit
Berbeć

Postprzez Grabb » 20 maja 2013, o 12:33

pablomed, może masz rację, no nic w takim razie powalczę jeszcze choć już trzy zmieniłem...
Nie mogę znaleźć na forum norm poczatku i konca otwarcia oraz skoku, albo źle szukam... podpowiesz coś ?

Z katalogów do 1,6 ABU podają otwarcie termostatu na 84 stopnie, miałem raz nawet 87 i też wahało...
Grabb
Berbeć

- - -

Powrót do Elektryka