Znikające kontrolki - problem z bezpiecznikami?

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez vincent85 » 14 sty 2012, o 22:11

Mam problem z moim Golfem (Golf III 1994 1.9 TD AAZ) ma on dziwny objaw, po przekręceniu kluczyka nie zapalają się żadne kontrolki na zegarach (czyli olej, akumulator, świece żarowe etc - wszystko to co normalnie zapala się przy przekręceniu kluczyka na 2 pozycję i gaśnie po odpaleniu silnika) a silnik kręci, ale nie odpala. Pozostałe elementy samochodu na tablicy (zegar i wskaźnik przejechanych kilometrów) działają, tak samo jak inne układy elektryki (szyby, lusterka, nawiew, wycieraczki, światła). Problem pojawił się nagle - samochód śmigał jak ta lala przez 3 lata, rano go odpaliłem, przejechałem 3 kilometry, zrobiłem 30 minut postoju i wtedy padł. Sprawdziłem bezpieczniki - wszystkie OK, problem musi być chyba w środku skrzynki bezpieczników a problem sprawia coś między bezpiecznikiem 15 a 16 (15 odpowiada za elektrykę silnika a 16 właśnie za te feralne kontrolki więc nawalenie ich obu wywołałoby taki efekt, że silnik kręci ale nie odpala a kontrolki się nie świecą)
Samochód nie posiada immo ani innych zabezpieczeń.
Ktoś miał może taki problem i wie co może pomóc laikowi - wytłumaczyć krok po kroku co zrobić? Będę wdzięczny za pomoc i poradę.
vincent85
Berbeć

Postprzez adams » 14 sty 2012, o 23:02

Najpierw napisałem że kostkla stacyjki albo przewód dochodzący do kostki, ale teraz sie dopiero doczytałem że :

vincent85 napisał(a): Pozostałe elementy samochodu na tablicy (zegar i wskaźnik przejechanych kilometrów) działają, tak samo jak inne układy elektryki (szyby, lusterka, nawiew, wycieraczki, światła).

a więc zgłupiałem :P

niech się jeszcze inni wypowiedzą w temacie, ale ja na Twoim miejscu szukałbym problemu albo w kostce stracyjki albo z przewodami do niej dochodzącymi.

Ale to tylko moje przemyślenia więc nie miej pretensji jak sie narozkręcasz i sie okaże że się myliłem :-P POWODZENIA
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Zico63 » 14 sty 2012, o 23:35

vincent85 napisał(a):Pozostałe elementy samochodu na tablicy (zegar i wskaźnik przejechanych kilometrów) działają, tak samo jak inne układy elektryki (szyby, lusterka, nawiew, wycieraczki, światła).

Bo to są elementy zasilane ze stałego plusa i z Linii "X", czyli opcja "kostka stacyjki" pozostaje jak najbardziej w mocy!
Po zdjęciu plastyków kolumny kierowniczej, Kolega złączy ostrożnie czerwony z czarnym we wtyku kostki i nam napisze...
Zico63
Members

Postprzez vincent85 » 15 sty 2012, o 16:07

Problem został tymczasowo zażegnany - zdjąłem plastiki, pogrzebałem przy stacyjce i kontrolki się pojawiły, coś chyba nie do końca łączyło bo kontrolki na przemian pojawiały się i znikały gdy ruszałem stacyjką, gdy tylko śniegi puszczą rozbiorę i dokładnie posprawdzam wszystko. Dziękuje za pomoc wszystkim Kolegom którzy się udzielali i którzy się nie udzielali ale w milczeniu trzymali kciuki :-) - szerokości, przyczepności, zepsutych radarów, ślepych policjantów i niech ruda zeżre Wasze Golfiki najwcześniej dzień po tym jak Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy zagra po raz ostatni :-)
vincent85
Berbeć

- - -

Powrót do Elektryka