Witam mam porąbany problem. Dziś odkryłem że jak włączam gruszkę od CB (zasilanie mam podpięte pod zapalniczkę i mam filtr) to: mrugają zegary, słyszę się w głośnikach, coś gdzieś buczy - paranoja. Nic się wcześniej nigdy nie działo nic nie zmieniałem nie rozbierałem nawet nie zamokło bo ostatnio nie pada. LOL od czego zacząć?? help
prezesik25 napisał(a):CB podłącz bezpośrednio kablem z akumulatora. Nie odpala tzn. palą się kontrolki po przekrećeniu kluczyka? Bezpieczniki sprawdziłeś?
Bez przekręcania kluczyka też jak wcisnę gruchę to migają mi diody podświetlające zegary i jak już mówiłem słyszę się w zwykłym radiu. Sprawdze te bezpieczniki w aucie a powiedzcie mi gdzie jest bezpiecznik od radia CB?
Ja zacząłbym w tej sytuacji od szybkiego odpięcia CB od instalacji samochodu i ewentualnie naprawiać bo objawy są niezwykłe.
Zapalniczka nie jest czasem tak przerobiona, że CB włącza się z zapłonem?
Napisał Kolega, że jak wciśnie gruchę - ale na włączonym czy wyłączonym CB?
Bezpiecznik CB powinien być, tak jak w radiach, na tylnej ściance CB lub na kabelku zasilającym, plusowym, ale na kabelku od CB a nie od samochodu!
Zapalniczka jest podłączona tak że nie trzeba kluczyka mieć włożonego a i tak działa jeśli chodzi o gruchę to tylko przy włączonym cb są jaja. Jak skumam co jest grane to wam napiszę bo chyba nie było tego na forum.
Niesłychane. Przecież teoretycznie (i praktycznie) linia zapłonu czyli tzw styk 15 jest oddzielony w kostce stacyjki i łączony z zasilaniem stałym tylko po przekręceniu kluczyka.
Ciekawe byłoby podłączyć miernik czy lampkę kontrolną do wtyku kostki, do czarnego kabla - czy na nim pojawia się napięcie.
Czary albo indukcja jakowaś, Mości Panie
No niestety wszystkie bezpieczniki są dobre ale zauważyłem, że w ogóle coś dziwnego się robi z elektryką otóż np mam termometr w aucie który zwariował error itp a później zaczął działać mam też diodę coś tak jakby nie działający immobilajzer ale dioda mruga no i ona też zwariowała raz mruga kilka dni innym razem nie mruga wcale, radio w samochodzie samo z siebie stacje gubi czyli nie pamięta zapisanych stacji tak się działo tylko wtedy gdy akumulator odłączałem, no i szyber dach od dziś zaczął przerywać no LOL POMOCY........
Już wiem Zico63 miałeś rację jest to indukcja. Tłumacze jak to się stało. Wsadziłem kabel od anteny do progu tam też przechodzi kabel od głośnika na odcinku półtorametra zaplatają się i stąd takie czary aha indukcja nie pojawiła się od razu po przełożeniu kabli (archiwum x).
Pozdro ziomy