zwarcie w zapalniczce? / brak migaczy przy otwieraniu

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez mph » 9 lut 2013, o 16:56

Nie mialem podswietlenia nawiewu, postanowilem dzisiaj rozkrecic wszystko, zobaczyc co tam sie stalo. Po rozkreceniu doszedlem do wniosku ze i tak nic nie wiem, jakas zaroweczka byla, ale nie dzialala przy wlaczonych swiatlach. Postanowilem wtedy sprawdzic zapalniczke, bo jak ja wciskalem, to nie chciala sie trzymac i wyskakiwala. "zaczepy" ktore w srodku byly chcialem wgiac palcem zeby trzymaly zapalniczke, ale nie dalem rady i wzialem... srubokret. Kiedy tylko dotknalem miejsca, w ktore wsadza sie zapalniczke, zobaczylem iskry, wtedy dalem sobie z tym spokoj. Myslalem ze nic sie nie stalo wiec skrecilem wszystko do kupy, a przy wysiadaniu okazalo sie, ze centralny zamek mi nie dziala w ogole. Rozkrecilem ponownie, ale nic nowego nie odkrylem. Centralny zamek mi nie dziala najprawdopodobniej przez to ze dotknalem srubokretem tam gdzie nie powinienem.
Jak przekrecam lekko kluczyk w stacyjce, to licznik wydaje dziwny odglos przez chwile, jakby szum.
Co tu teraz zrobic, zeby ten centralny zamek mi dzialal, a licznik zachowywal sie normalnie?

// ten problem zostal rozwiazany, ale mam inny

mianowicie kiedys zakladalem centralny zamek, kierunki podlaczylem tam gdzie powinienem i przy otwieraniu i zamykaniu auta z pilota migaly, do czasu. nagle przestaly dzialac po naciskaniu pilota, a przy kierownicy wszystko jest dobrze podlaczone, jakies pomysly co moglo sie stac?
Ostatnio edytowano 9 lut 2013, o 17:12 przez mph, łącznie edytowano 1 raz
mph
Czytacz

Postprzez palio » 9 lut 2013, o 17:05

Na początek sprawdź bezpiecznik czy nie został przepalony.
palio
Administrator

Rocznik: 95
Silnik: 1Z++
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez mph » 9 lut 2013, o 17:08

http://www.golf3.pl/topics4/zwarcie-vt30424.htm
Znalazlem odpowiedz na swoje pytanie, to bezpiecznik trzeba wymienic i powinno dzialac :)
mph
Czytacz

Postprzez Zico63 » 11 lut 2013, o 01:19

mph napisał(a):ten problem zostal rozwiazany, ale mam inny
mianowicie kiedys zakladalem centralny zamek, kierunki podlaczylem tam gdzie powinienem i przy otwieraniu i zamykaniu auta z pilota migaly, do czasu. nagle przestaly dzialac po naciskaniu pilota, a przy kierownicy wszystko jest dobrze podlaczone,

Jeśli miejsca łączenia wykonane przez kolegę są w porządku, luty nie puściły - pozostaje sprawdzić żaróweczką czy centralka podaje napięcie na kierunkowskazy. Mogły się też przepalić diody separujące (jeśli producent centralki je zastosował) ale dwie naraz?
Zico63
Members

- - -

Powrót do Elektryka