zwariowane wycieraczki

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

zwariowane wycieraczki

Postprzez strzelu » 19 mar 2014, o 13:27

witam,

może ktoś mnie naprowadzi, bo ja już straciłem pomysły. Ostatnio zdjąłem obudowę kolumny kierownicy, jak spr przewody pod alarm. Wyjąłem 2 wtyczki, a potem włożyłem je ponownie. Na tym ingerencja się skończyła.

Podczas zdejmowania obudowy złamałem 1 plastik i nie mogę skręcić obudowy na 2 wkręty tak jak było. Dopiero zbieram się do sklejenia i złożenia tego, więc śmigam bez tego plastiku/obudowy.

Do sedna. Od momentu kiedy zdjąłem plastik wariuje mi manetka wycieraczek. Wystarczy, że lekko ją dotknę a już mi wycieraczki się załączają. Jeżeli chodzi o tryby to generalnie jest ok, czyli czasowo działają jak trzeba.

Problem w tym, że jak pociągnę do siebie manetkę to często uruchamiają się przednie i tylna wycieraczka. Czasem jest ok, a czasem, ale to już rzadko np. zaczynają mi chodzić przednie bez przerwy. Objawy według was wskazują na awarię manetki ?
Ostatnio edytowano 19 mar 2014, o 13:35 przez strzelu, łącznie edytowano 1 raz
strzelu
Badacz tematu

zwariowane wycieraczki

Postprzez trojeczkaGT » 19 mar 2014, o 13:32

skoro lekko ja "pykniesz" i sie zalacza wszystko to polecalbym jakiegos kolege z golfem i na chwile wlozyc jego manetke, lub podjechac na przyjazny szrot i powiedziec ze chcesz manetke i ja podlaczysz i jak bedzie ok to bierzesz.

koszt zwyklej manetki bez mfa to grosze
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
trojeczkaGT
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez strzelu » 19 mar 2014, o 13:37

no ja stety/niestety mam z mfa. To miejsce strasznie zaciąga kurz i po kilku dniach normalnie mi się "koty" takie porobiły. W wolnej chwili przedmucham wszystko kompresorem i zobaczymy.

Nie rozbierałem jeszcze kolumny, więc wolałbym w ostateczności to rozbierać.
strzelu
Badacz tematu

Re: zwariowane wycieraczki

Postprzez Gesiu_15 » 19 mar 2014, o 14:14

strzelu napisał(a):witam,

może ktoś mnie naprowadzi, bo ja już straciłem pomysły. Ostatnio zdjąłem obudowę kolumny kierownicy, jak spr przewody pod alarm. Wyjąłem 2 wtyczki, a potem włożyłem je ponownie. Na tym ingerencja się skończyła.

Podczas zdejmowania obudowy złamałem 1 plastik i nie mogę skręcić obudowy na 2 wkręty tak jak było. Dopiero zbieram się do sklejenia i złożenia tego, więc śmigam bez tego plastiku/obudowy.

Do sedna. Od momentu kiedy zdjąłem plastik wariuje mi manetka wycieraczek. Wystarczy, że lekko ją dotknę a już mi wycieraczki się załączają. Jeżeli chodzi o tryby to generalnie jest ok, czyli czasowo działają jak trzeba.

Problem w tym, że jak pociągnę do siebie manetkę to często uruchamiają się przednie i tylna wycieraczka. Czasem jest ok, a czasem, ale to już rzadko np. zaczynają mi chodzić przednie bez przerwy. Objawy według was wskazują na awarię manetki ?

przerabiałem podobny problem , przy delikatnym dotknięciu wariowały wycieraczki , włączała się tylna wycieraczka . :-) Wymiana manetki w twoim przypadku pomoże ;-)
Gesiu_15
Moderator Globalny

Rocznik: 1994
Silnik: 2.0 2E GTI
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez pablomed » 19 mar 2014, o 17:20

Manetkę łatwo naprawisz, ma styki zatopione w plastyku, pomiędzy stykami plastyk lubi sie zwęglić, węgiel przewodzi prąd i robią się cyrki. Oczyszczasz więc zwęglenia, wżery po nich wypełniasz dowolnym klejem dwuskladnikowym na bazie żywicy, szlifujesz drobnym papierem na gładko składasz i ma działać
pablomed
Members

- - -

Powrót do Elektryka