4x98 na 4x100

Wszystkie informacje o felgach aluminiowych, stalowych, oraz oponach.

Moderator: Moderator

4x98 na 4x100

Postprzez sereg » 28 kwi 2011, o 11:01

Witam. Zostały mi się w spadku po dziadku aluski z rozstawem śrub 4x98, a na mój golf podobno wchodzi 4x100. Jestem w temacie zupełnie zielony, ale obiło mi się o uszy, że można dokupić jakieś plastiki czy "pływające śruby", ażeby takie felgi jednak w moim mk3 zadziałały.
Drodzy koledzy podpowiedzcie, czy coś z tym fantem da się zrobić, czy musze te fele sprezentować komuś innemu?
sereg
Berbeć

4x98 na 4x100

Postprzez Snejk18 » 28 kwi 2011, o 13:00

sereg napisał(a):"pływające śruby"

jest coś takiego, główka i trzpień śruby nie są jednym elementem, a trzymają się na jakiejś gumie czy czymś podobnym, i ten element pozwala właśnie na ruch trzpienia śruby czyli jego "pływanie".
Podobno się trzymają, i przy tak małej różnicy teoretycznie powinny wystarczyć. Ale już kiedyś widziałem jak gościa wyprzedza koło przykręcone na takie śruby... może miał kiepskie egzemplarze ale ja bym nie ryzykował.

sereg napisał(a):jakieś plastiki

nie "jakieś plastiki", tylko dystanse zmieniające rozstaw śrub, nie są z plastiku tylko z metalu. Poszukaj na Allegro, tylko z tego co kojarzę, najcieńsze takie dystanse maja 20mm, więc jeżeli koło ma małe ET to może zacząć wystawać poza karoserię.
Snejk18
Fanatyk

Postprzez Radi » 28 kwi 2011, o 17:19

Snejk18 napisał(a):
sereg napisał(a):"pływające śruby"

jest coś takiego, główka i trzpień śruby nie są jednym elementem, a trzymają się na jakiejś gumie czy czymś podobnym, i ten element pozwala właśnie na ruch trzpienia śruby czyli jego "pływanie".
Podobno się trzymają, i przy tak małej różnicy teoretycznie powinny wystarczyć. Ale już kiedyś widziałem jak gościa wyprzedza koło przykręcone na takie śruby... może miał kiepskie egzemplarze ale ja bym nie ryzykował.

sereg napisał(a):jakieś plastiki

nie "jakieś plastiki", tylko dystanse zmieniające rozstaw śrub, nie są z plastiku tylko z metalu. Poszukaj na Allegro, tylko z tego co kojarzę, najcieńsze takie dystanse maja 20mm, więc jeżeli koło ma małe ET to może zacząć wystawać poza karoserię.

śruba pływająca to zwykła śruba na która nałożony jest stozkowy pierścień pozwalający na ruch na boki a ta guma trzyma tylko pierścień żeby nie spadł ze srubki. Mam takie i nie jest to żadna technologia zwykły patent, a mozliwość odjechania koła jest taka sama jak na zwykłych śrubach także nie widze problemu

co do dystansów to wątpie żeby było to jakies dobre koło z duzym et a wydać ok 400 zł za dystanse do kół wartych niewiele więcej moim zdaniem mija sie z celem

sereg kup śruby pływające i masz problem z głowy pozdr.
Radi
Members

Rocznik: 93
Silnik: 2.8 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Snejk18 » 28 kwi 2011, o 17:56

Radi mk3 napisał(a):śruba pływająca to zwykła śruba na która nałożony jest stozkowy pierścień pozwalający na ruch na boki a ta guma trzyma tylko pierścień żeby nie spadł ze srubki. Mam takie i nie jest to żadna technologia zwykły patent, a mozliwość odjechania koła jest taka sama jak na zwykłych śrubach także nie widze problemu

W ręku takich śrub nie miałem, kiedyś sam szukałem czegoś takiego i tylko oglądałem zdjęcia. Więc skoro mówisz, że tak jest to tak musi być ;-)

Radi mk3 napisał(a):co do dystansów to wątpie żeby było to jakies dobre koło z duzym et a wydać ok 400 zł za dystanse do kół wartych niewiele więcej moim zdaniem mija sie z celem

też prawda :P
Snejk18
Fanatyk

Postprzez Radi » 28 kwi 2011, o 18:46

patent jest bardzo prosty pokusiłem sie nawet o zrobienie zdjęć
Obrazek
i w częsciach
Obrazek
biorąc pod uwage że ludzie (równiez ja) jatają na dystansach z 4x100 na 5x112 bez wkręcania jednej szpili to patent z pływającymi śrubami wygląda bardziej sensownie ;-)
Radi
Members

Rocznik: 93
Silnik: 2.8 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez sereg » 28 kwi 2011, o 22:04

Dobra, teraz pytanie czy np coś >>takiego<< kupować czy coś innego? Tutaj widze jakies atesty, cuda na kiju, sam nie wiem co warto a czego nie ruszać.
sereg
Berbeć

- - - Witaminy - https://www.femelo.pl - Witaminy

Powrót do Felgi i opony