Czy można używać felgi z większym otworem na piaste.

Wszystkie informacje o felgach aluminiowych, stalowych, oraz oponach.

Moderator: Moderator

Postprzez mani51 » 25 gru 2008, o 21:41

pewnie że można zakładać felgi z większym otworem. przecież do większości felg aluminiowych zakłada się pierścienie centrujące i jest ok, ja ma plastikowe i jakoś żadnych problemów nie widzę ...felgę trzymają śruby a nie piasta a jak komuś rzucało kołem po założeniu felg z większym otworem to znaczy że miał koła niewyważone i tyle...najważniejsze jest żeby pasował rozstaw śrub, ot cała filozofia :lol:
mani51
Members

Postprzez qciejek » 26 gru 2008, o 22:41

Mani też tak myślałem! Fele były wyważane na wyważarce Beisbarth MT-420 (świeżo po kalibracji) u ziomka - wulkanizatora. Wyważenie na 100% 0-0!. Poszło mało naklejanych ciężarków (więc felgi raczej proste). Jedyna opcja to brak owego pierścienia centrującego. Skołuję je dopiero po świętach i dam odpowiedź, czy objawy ustały. Pozdro dla maniaków Aut dla Ludu 8-) Vw-mania się zbliża : ;-)
qciejek
Berbeć

Postprzez mani51 » 27 gru 2008, o 07:09

qciejek, te pierścienie mają za zadanie ustawić dobrze felgę przed dokręceniem więc bez nich trzeba się przyłożyć do przykręcania tzn przykręcić delikatnie, obrócić kołem, uderzyć żeby się śruby ułożyły jak trzeba i dopiero dokręcić na dobre...tak jak pisałem ja mam plastikowe pierścienie więc one za bardzo nie trzymają
mani51
Members

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Felgi i opony