Czy to jest możliwe?

Wszystkie informacje o felgach aluminiowych, stalowych, oraz oponach.

Moderator: Moderator

Czy to jest możliwe?

Postprzez Kaszub » 28 lis 2008, o 21:47

Witam. W zeszłym tygodniu zmieniłem opony letnie15 na zimowe14 i auto zaczeło ściągać na prawą strone. Cała operacja została przeprowadzona w zakładzie wulkanizacyjnym. Następnego dnia pojechałem z reklamcją do zakładu i tam mi powiedzieli że muszę ustawić sobie geometrię kół!!! Dziwi mnie to ponieważ na letnich nowych oponach auto jechało prosto! Zaznaczam że koła zostały dobrze wyważone na wyważarce a ciśnienie w oponach jest takie same. Czy to jest możliwe aby przy zmianie kół zmieniła się przez to geometria :-/ A tak przy okazji jakie dajecie cisnienie do 14 na zimę!
Tomek
Kaszub
Berbeć

Czy to jest możliwe?

Postprzez morsdicti » 28 lis 2008, o 22:19

To nie jest możliwe .... bo niby jak ? prędzej krzywa felga albo coś w tym stylu albo źle przykręcona, może został jakiś plastik od poprzedniej felgi gdzieś na czopie czy coś (ten adaptator taki, dystans) bo mi np: został ale jeżdze z nim do tej pory he bo na 4 kołach został ten plastikowy dystans he i jest dobrze :) Geometria mogła się też zmienić np: może w jakąś dużą dziurę wjechałeś ? Jak masz stare koła zarzuć je na moment na auto i zobacz czy ściąga .... po co wydawać 50-100zł za ustawienie geometrii ...
morsdicti
Members

Postprzez hellmut1 » 28 lis 2008, o 22:19

ja daje na przód 2,4a na tył 2,2 mi po zmianie ściąga na lewo też się wybieram na geometrie letnie opony na pewno się już przydarły i dlatego auto prowadziło się prościej
hellmut1
Czytacz

Postprzez Zico63 » 29 lis 2008, o 01:04

Wymieniałem w zeszłą sobotę, przejechałem w lecie ponad 14 000 km (też się musiały zetrzec) i nie ma różnicy letnie/zimowe - coś jest nie tak z tą wymianą!
Mój TDI, zapraszam w wolnej chwilce, przy: :kawa: moj-golf/vw-golf-1-9-tdi-specjal-zico-s-t12384.html
Zico63
Members

Postprzez hellmut1 » 29 lis 2008, o 10:59

Zico63, nie łapiesz Ty masz dobrze ustawioną geometrie i nie ma różnicy,ja i kolega nie mamy ustawionej w skutek czego opona nie zużywa sie równomiernie tylko zdzira sie jeden bok opony
hellmut1
Czytacz

Postprzez Zico63 » 29 lis 2008, o 15:32

No zdaje się że pomyliłem skutek z przyczyną.
Geometria najpierw, dalej jak zła geometria to oczywiście zetnie oponę a jak zetnie to ściąga i objaw jakby była zła geometria, i tak w kółeczko.
Mój TDI, zapraszam w wolnej chwilce, przy: :kawa: moj-golf/vw-golf-1-9-tdi-specjal-zico-s-t12384.html
Zico63
Members

- - -

Powrót do Felgi i opony