jesli moge cos podpowiedziec to wydaje mi sie ze 16 to jest troszke przesada, w prawdzie nie wiem jak to bedzie sie prezentowalo ze zmienionym zawieszeniem. ja w swojej golfinie( 1.9 tD z 94r) mam zimowe 14 cali i to jest tak akurat natomiast letnie opony mam na 15-tu calach i przy wiekszej predkosci jak wpadlem w dziure to tylne kola tarly o nadkola (troszke poranilem opony z tylu) teraz wsadzilem w sprezyny z tylu gumy utwardzajace wiec nie przycieram choc jak zaladuje mocno bagaznik albo mam pasarzerow z ttylu to nawet z tymi gumami w sprezynachg zdazy mi sie przytrzec. fakt jest ze moze jakbym mial niski profil opony to mnoze tez bylo by inaczej ale wtedy siada komfort a golfik i tak jest juz twardawy
oczywiscie decyzja jest twoja ale ja osobioscie bym sie na 16 cali nie skusil, chyba ze masz mozliwosc zalozenia tych kolek na chwile do swojego sprzetu to zaluz ocen jak wyglada i moze sie przejedz troszke wtedy sam bedziesz mogl najlepiej ocenic.
dodam tylko jeszcze ze ja raczej te swoje 15 bede wymienial na 14 (zamieniam sie z kumplem) bo szkoda mi opon a na dodatkowe utwardzanie zawieszenia narazie mnie nie stac
pozdrawiam