huczace opony

Wszystkie informacje o felgach aluminiowych, stalowych, oraz oponach.

Moderator: Moderator

huczace opony

Postprzez janks » 8 maja 2008, o 20:40

kupilem golfine na oponach good-year wielosezonowkach i strasznie huczały podczas jazdy, ale ze byla to zima to zmienilem na zimowki i wszystko bylo ok. Podczas wymiany powiedzialem o tym kolesiowi w warsztacie i stwierdzil ze jedna opona jest felerna, ze ma nie rowny bieznik czy cos takiego i to jest wina tego huczenia. Ale zima sie skonczyla a wiec postanowilem ta felerna opone wyzucic i dokupic taka sama ale nie nowa tylko uzywke i problem dalej jest ten sam:/ To ja juz niewiem co jest grane na pewno nie sa to lozyska a moze te opony juz tak maja ze tak hucza. co wy o tym myslicie? z gory dzieki za odpowiedzi
janks
Czytacz

huczace opony

Postprzez pawel_ns » 8 maja 2008, o 21:21

kolego moze rzeczywiscie to jest taki typ opony
MOJE BYŁE MK3
AHF+ ..::TDI POWER::..
pawel_ns
Members

Postprzez Adek19 » 8 maja 2008, o 22:17

tak jak kolega wyzej napisał raczej to bedzie wina opon i dla tego tak chuczą kiedyś coś takiego przerabiałem i strasznie mi chuczały pużniej zmieniłem opoy i już nic mi nie chuczało
Adek19
Members

Postprzez DaRu » 9 maja 2008, o 00:18

Tak czytałem to bym obstawiał na łożysko, u mnie w aucie jak miałem zimówki to mi tak nie chuczało, ale gdy przesiadłem się na letnie, to wiadomo oponki twardsze to tak szumiało czy chuczało i wymieniłem łożysko i wsio teraz cichutko jak ta lala :)
Może w Twoim przypadku też łożysko... Rozkręć zobacz... Bo jeżeli to wina opony to po wymianie nie powinno chuczeć.
Golfisko sprzedane. Już powoli do bankructwa doprowadzało. Ulga totalna...
DaRu
Czytacz

Postprzez janks » 9 maja 2008, o 19:25

a moze to wina opony bo mam na jednej troszke wiekszy bieżnik od pozostalych o jakies 2 mm
janks
Czytacz

Postprzez DaRu » 9 maja 2008, o 22:38

janks napisał(a):a moze to wina opony bo mam na jednej troszke wiekszy bieżnik od pozostalych o jakies 2 mm

Wiesz co ja też mam jeden bieżnik większy od drugiego na tylnych oponach, ale nie za dużo może z 1 mm. I po wymianie łożyska mam cichutko ... no nie wiem jak u Ciebie nie umiem pomóc...
Golfisko sprzedane. Już powoli do bankructwa doprowadzało. Ulga totalna...
DaRu
Czytacz

Postprzez janks » 10 maja 2008, o 11:06

ok dzieki ale to chyba wina opon bo lozyska mam napewno w porządku
janks
Czytacz

Postprzez Liuxus » 6 lip 2008, o 04:34

ja mam inny problem, ostatnio zmieniłem oponki z tyłu i było wszystko w porządku, potem zrobiłem sobie ręczny bo jakoś nie trzymał i postanowiłem go wypróbować wiadomo jak :P no i coś mi zaczeło pukać i huczeć w jednym kole z tyłu, tzn gdy jadę powoli to tak jakby w oponie był jakiś kamień i rytmicznie puka, gdy przyspieszam pukanie jest coraz szybsze więc zaczyna huczeć i muszę wam powiedzieć, że to nie jest przyjemny dźwięk;p wiecie może co sie mogło stać?
Liuxus
Czytacz

Postprzez dragonfly » 6 lip 2008, o 08:33

Dołączam sie do pytania,mam ten sam problem z przodu.Co to jest?
dragonfly
Czytacz

Postprzez Ww » 6 lip 2008, o 18:19

Co do huczacych opon,to Michelin Energy sie tym szczyci,Falkeny tez nie sa ciche.Czesto wina huczenia opon oprocz tego ze niektore typy tak maja jest po prostu wiek opony.Stare stwardniale opony tez potrafia huczec,jednak huczenie opony jest wyraznie inne od buczenia lozyska.Halas od opon rozchodzi sie rownomiernie natomiast rzadko sie zdarza zeby 2 lozyska od razu zrobily sie glosne.Przewaznie da sie uslyszec,ze niepokojacy dzwiek dochodzi np.z prawej czy lewej str. :!:
Ww
Czytacz

Postprzez Liuxus » 7 lip 2008, o 18:24

już doszedłem co huczy. okazało się, że po jeździe na ręcznym na jednej oponie jest wytarcie od hamowania i jest nierówna więc huczy... :)
Liuxus
Czytacz

Postprzez tomek36363 » 9 lip 2008, o 20:12

ja mailem kiedys tez taki problem. kiedys jechalem ojca samochodem i lekko przyhamowalem przy duzej predkosci . kola zblokowaly i zaczely pukac. jak sie okazalo to zjechalem opone w jednym miejscu i dlatego pukalo.
tomek36363
Czytacz

- - -

Powrót do Felgi i opony