Witam chciałem sie zapytać o to jak najlepiej przechować opony letnie podczas zimy i jak je zakonserwować. Tzn wiadomo umyć potem można spryskać oponę jakimś środkiem konserwującym słyszałem ze należy spuścić trochę powietrza z opony ale do ilu i postawić je w pozycji pionowej jedna na drugą.
A i pytanko czy śruby od alusów będą pasować do stalówek
1. umyj
2. spryskaj preparatem do czyszczenia i konserwacji opon
3. zapakuj w pokrowce do przechowywania opon
4. polecam stojak do opon, koszt nieewielki a mozna nawet samemu zrobi.
Jesli masz oryginalne alufelgi to do stalowek beda pasowac, a jesli dokupowales to moga byc dluzsze, ale sprawdz sobie sufmiarka i bedziesz dokladnie wiedzial..
to wiem ale chodzi o te ciśnienie czy trzeba trochę spuścić itp.
A śruby to mam oryginalne od alufelg ale jak kupywalem większe fele to i dłuższe śruby wiec oryginalne mam w zapasie . Własnie niby do stalówek są troszkie inne ale zimę mogą przejeździć
rutek182 napisał(a):i postawić je w pozycji pionowej jedna na drugą.
w pozycji poziomej kolego
a jesli o śruby chodzi to zawsze zalezy to od kształtu otworów w feldze, a więc najczęściej bywa tak że alusy są wyprofilowane na śruby w kształcie stożka a stalówki przeważnie w kształcie kuli, ale to jest tylko przeważnie, nie zawsze, bo mozna np mieć alusy przystosowane do śrub z główką w kształcie kuli i stalówki również i wtedy o ile śruby nie są do tych stalówek za długie stosuje sie je na obu rodzajach felg...
Ja właśnie dzisiaj się wziąłem za moje letnie oponki z felgami.
1. Dokładnie umyłem wodą z płynem do mycia naczyń.
2. Wysuszyłem.
3. Posmarowałem czernidłem do opon (które także konserwuje ogumienie).
4. Włożyłem każde koło do osobnego worka.
5. Ustawiłem poziomo jedna na drugiej w kącie garażu.