Jakie felgi na seryjne zawieszenie?

Wszystkie informacje o felgach aluminiowych, stalowych, oraz oponach.

Moderator: Moderator

Postprzez Opik » 2 wrz 2012, o 23:32

Biały1471 napisał(a):a jak można temu zapobiec :D

[ Dodano: 2012-09-02, 17:12 ]
?

- zmienić felgi
- wywalić błotnik

:lol:
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Bergol » 3 wrz 2012, o 19:20

Witam mam pytanie, mam do kupienia fajne alufelgi ich parametry to R15/7J/ET 35 a opony jakie na nie założę to 195/50/R15 I teraz pytanie jest następujące :) Czy te koła będą ocierać mi o błotniki gdy wjadę w dziurę albo coś w tym stylu? :roll: :zawstydzony:
Czekam na odpowiedzi ;]
Bergol
Czytacz

Postprzez palio » 3 wrz 2012, o 19:37

Bergol napisał(a):Witam mam pytanie, mam do kupienia fajne alufelgi ich parametry to R15/7J/ET 35 a opony jakie na nie założę to 195/50/R15 I teraz pytanie jest następujące :) Czy te koła będą ocierać mi o błotniki gdy wjadę w dziurę albo coś w tym stylu? :roll: :zawstydzony:
Czekam na odpowiedzi ;]

Mam takie felgi i opony u siebie. Jest wszystko elegancko. Przód jest równo z rantem. Natomiast tył się lekko chowa w nadkole. Żeby to jakoś wyglądało tzn. tył był równo z rantem tak jak przód zastosowałem dystans 25mm.

Możesz śmiało je kupować ;-) nic nie będzie Ci obcierać.
palio
Administrator

Rocznik: 95
Silnik: 1Z++
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Bergol » 3 wrz 2012, o 22:03

To super, dzięki za pomoc + leci dla ciebie ;) A jak założę te dystanse to jest to w 100% bezpieczne?? bo to jest osobny element między piastą a kołem więc te koło się trzyma na śrubach samych czy ten dystans ma też swoją "piastę"??
Bergol
Czytacz

Postprzez Opik » 3 wrz 2012, o 23:44

Bergol napisał(a):To super, dzięki za pomoc + leci dla ciebie ;) A jak założę te dystanse to jest to w 100% bezpieczne?? bo to jest osobny element między piastą a kołem więc te koło się trzyma na śrubach samych czy ten dystans ma też swoją "piastę"??

dystans przelotowy (wąski) osadza się na czopie piasty, szersze dystanse mają swoje osadzenie felgi (powyżej chyba 10mm, ale pewny nie jestem)

Czy jest to bezpieczne... Zdania są podzielone, niby felga powinna przylegać idealnie do piasty, bla bla bla, ale czy naprawdę ma to takie znaczenie... Na pewno nie zastosowałbym żadnych uniwersalnych dystansów pod wszystkie możliwe rozstawy (te wyglądające jak ser szwajcarski), bo to :cenzura: przylega. I na pewno nie wpakowałbym grubych dystansów do samochodu mocno dłubanego, albo takiego który ostro dostaje po tyłku (wrc, rajdy wszelkiej maści). Ale w praktyce ludzie jeżdżą nawet na takich rzeźbach jak ponawiercane nowe rozstawy śrub w pieście i żyją, więc... ;)
Pewne jest że nie powinieneś pakować nie wiadomo jak grubego dystansu i co jakiś czas dokładnie sprawdzał czy nic złego się z nimi nie dzieje. Bo w naszym pięknym kraju po szybszym przejechaniu odcinka A-B zawieszka dostaje mocniej niż w niejednym rajdzie ;)
Ostatnio edytowano 4 wrz 2012, o 09:10 przez Opik, łącznie edytowano 1 raz
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez palio » 4 wrz 2012, o 08:32

Mam zastosowany dystans który jest osadzony na czopie piasty i przykręcony do bębna osobnymi śrubami. Felga przykręcona jest do dystansu również osobnymi śrubami. Rozstaw śrub dystansu to 4x100 innego nie ma. Dystans ma swoje osadzenie na feldze.
palio
Administrator

Rocznik: 95
Silnik: 1Z++
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Bergol » 4 wrz 2012, o 22:28

Ok rozumiem ;] plusy lecą

[ Dodano: 2012-09-05, 09:03 ]
A mam pytanie na jaki kolor pomalować alufelgi z rantem ? Mój kolor auta to niebieski metalik, postaram się dodać jakieś fotki dziś wieczorem, auta i felg, jak narazie felgi mają czarne środki i polerowany rant ale jakoś ta czerń mi nie pasuje :kwasny:
Bergol
Czytacz

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Felgi i opony