Witaj,
powiem tak ja miałem kiedyś podobnie i pewnego pięknego dnia się poprostu wkurzyłem i zabrałem się do pracy tzn.
1. Wizyta w sklepie lakierniczym i zakup:
-Baza taka w pomarańczowej puszce FELGEN... coś tam (gotowy lakier do malowania felg w sprayu ja wybrałem sobie srebrny metalik i wystarczyła mi jedna puszka 400ml) ok 20zł
-Klar w puszce ok15zł dorabiają na miejscu(tylko nie zwykły bezbarwny bo za tydzień będziesz od nowa malował tak, że nie daj się namówić w sklepie na taki gotowy bezbarwny z puszki tylko powiedz,że chcesz klar) też wystarczyła mi jedna puszka 400ml ok 20zł
-Podkład do aluminium ok 10zł
-Benzyna ekstrakcyjna 3zł
-Papier ścierny 200, 400 i 800 kilka arkuszy ok 10zł
-Rozpuszczalnik do mycia rąk i przeczyszczenia z pierwszego przed wszystkim felg z osadu i innych syfów ok 3zł
2. Przygotowanie felg do pracy(ja musiałem zdejmować z auta)
3. Czyścimy je najpierw rozpuszczalnikiem potem papier 200 następnie 400 aż do uzyskania oczekiwanego efektu gładkości jak pupa niemowlaka
4. Przed nakładaniem podkładu jescze matowimy papierkiem 800 a następnie odtłuszcamy dokładnie benzyną ekstrakcyjną tylko naprawdę dokładnie i zmieniając szmatki dość często
5. Nakładamy dwie cienkie warstwy podkładu najpierw jedna potem po wyschnięciu druga
6. Matowimy 800 i odtłuszczamy znów i nakładamy 2-3 cienkie warstwy bazy tej z pomarańczowej puszki
7. Po wyschnięciu odtłuszczamy jeszcze raz i nakładamy klar 2 warstwy
8. Pozostawiamy na ok 24h do dobrego wyschnięcia
9. Bierzemy pastę polerską i polerujemy
10. Cieszymy się pięknymi jak nowe felgami
Jeżeli masz kompresor i pistolet to możesz wymalować pistoletem będzie bardziej profesjonalnie ale ja malowałem wszystko sprayem i wyszło mi jak prosto z taśmy hehe
Uważaj przed każdym matowieniem i odtłuszczaniem żeby wcześniejsze warstwy lakieru i podkładu były dobrze wyschnięte żebyś nie zniszczył sobie tego co wcześniej zrobisz... I przy malowaniu uważaj żeby ci się farba nie pozlewała
Ja w ten sposób odnowiłem sobie moje felgi i sam byłem zdziwiony efektem bo nigdy wcześniej tego nie robiłem i cieszę się ich pięknym wyglądem już chyba pół roku i jest elegancja nic się nie łuszczy ani nic
Jak będę miał okazję to wrzucę fotkę moich kółek
No za taki wyczerpujący opis wisisz mi dobrego