Malowanie felg stalowych

Wszystkie informacje o felgach aluminiowych, stalowych, oraz oponach.

Moderator: Moderator

Malowanie felg stalowych

Postprzez eskris » 1 lip 2012, o 11:35

Witam zamierzam pomalować felgi stalowe na kolor biały i nie wiem jak się za to zabrać, słyszałem że malują felgi za pomocą farby Hammerite, przejdzie ona przez pistolet do lakierowania? trzeba dawać podkład ?
eskris
Berbeć

Malowanie felg stalowych

Postprzez czarus21 » 1 lip 2012, o 17:11

hameride nie wysycha na sto procent morze być taki miękkawy najlepiej zrób tak daj do piaskowania podkład akrylowy zmatuj biała baza i lakier można malować tez akrylem ale szybciej pożółknie albo fleks szczotka druciana papier ścierny Fele do gołego metalu podkład i kolor
czarus21
Badacz tematu

Postprzez romo » 10 lip 2012, o 23:36

ostatnio odnawiałem swoja stalówki na golfa (13 cali)

na spód felg poszedł nobiles stalochron czarny połysk (dwie warstwy) - puszka 0,4 l - koszt 35 zł) a na przód najpierw podkład APP, potem lakier APP do felg (srebrny) a na końcu klar APP (3 x 20 zł za puszkę)

całość wygląda dobrze, wymalowałem nawet tymi farbami plastikowe dekle na felgi i o dziwo farba się trzyma idealnie

oczywiście przed malowaniem wyczyściłem je z rdzy (odrdzewiacz fosol + papier ścierny + końcówki druciane do wiertarki)
romo
Berbeć

Postprzez maximus_spi » 10 paź 2012, o 18:01

odgrzewając kotleta proszę o poradę na jaki kolor najlepiej pasowało by pomalowac moje stalowki 13 na zimę?? nie chcę mi sie bazgrac w domowe malowanie i chyba dam do piaskowania i malowania proszkowego,stalówki w rozmiarze 13 to nie powinno duzo kosztowac,mam tylko dylemat z kolorem....najlepiej widzialby mi sie bialy :-) ale na bialych alusach poruszam sie obecnie na letnich i chcialbym cos na zime zmienic :-)
Może jakies podpowiedzi?? :-)
maximus_spi
Gaduła

Rocznik: 95
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: ON
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez prezesik » 10 paź 2012, o 19:32

Zapodaj na czarno jak większość stalówek na zimę. Ja pomalowałem kiedyś zimówki na biało zwykłym Dekoralem i po zimie zrobiły się kremowe/żółte. Obecnie są czarne.
prezesik
Members

Postprzez maximus_spi » 10 paź 2012, o 19:44

Jeśli czarny to mat czy połysk?
maximus_spi
Gaduła

Rocznik: 95
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: ON

Postprzez Opik » 10 paź 2012, o 20:49

Czarne i do tego 13" to mega słabe połączenie, będzie wyglądało jakbyś jeździł na kółkach od malacza
Czarna 15ka wygląda na malutką, to co mówić o dwóch calach mniej
Zrób je na biało, do tego lakieru będą bardzo pasować :ok:
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG

- - -

Powrót do Felgi i opony