Nowe całoroczne opony - 800zl komplet

Wszystkie informacje o felgach aluminiowych, stalowych, oraz oponach.

Moderator: Moderator

Postprzez bartosz » 5 wrz 2008, o 22:22

Witam,
Zamierzam się z kupnem kompletu nowych opon, całorocznych. Felgi mam stalowe, standardowe R14.
Zwracam się z prośbą o poradę jakie wymiary, typy opon są dobre. Mile widziane konkretne modele opon. Budżet na opony =ok.800zł/4szt.
Pozdrawiam
"Siła płynie z krwią, duma razem z nią..."
bartosz
Berbeć

Postprzez jacekPlacekkk » 6 wrz 2008, o 13:28

opony cało roczne????niepolecam,,,,,,,,,,, :dobani:
BLUE JAZZ TDi --->

nowe foty VariantA strona 4...

moj-golf/variant-tdi-nastepca-t24626-36.html
jacekPlacekkk
Gaduła

Postprzez bartosz » 6 wrz 2008, o 15:16

a moglbys chociaz uzasadnic swoja odpowiedz?
W serwisie powiedziano mi ze caloroczne micheliny, pirelli albo np. vredesteiny spawiaja sie o niebo lepiej niż letnie dębice (ktorych musialbym kupic komplet na lato i zimę).
więc...?
"Siła płynie z krwią, duma razem z nią..."
bartosz
Berbeć

Postprzez pablomed » 6 wrz 2008, o 15:28

185/60.
Wystarczająco dobre jak się spokojnie jeździ i głównie po mieście.
Po obecnej modzie na zmienianie opon z zimowych na letnie podejrzewam że niedługo emocje miną i niedługo znacznie wzrośnie sprzedaż opon całorocznych. A szczególnie jak zimy będą takie łagodne jak ostatnia. Przy tym skład mieszanek gumowych będzie zapewne coraz lepszy. Zobaczymy.
Póki co bartosz, nie oczekuj że ktoś się podzieli doświadczeniami z używania opon całorocznych, bo praktycznie wszyscy zmieniają komplety co pół roku.
pablomed
Members

Postprzez Grzus » 6 wrz 2008, o 18:33

Ja w poprzednim aucie korzystałem z całoroczniaków i w Golfie też mam całoroczne. Powiem tak, jakie opony to zależy jak się auto użytkuje. Jeśli w Zimę jeździsz po miejskich drogach i za miasto wybierasz się, kiedy nie ma jakiś tam śnieżyc i w razie większych śnieżyc masz możliwość odpuszczenia sobie jazdy to wybierz uniwersalne.
Grzus
Berbeć

Postprzez Adam20 » 6 wrz 2008, o 21:31

Opony tego typu nie sprawują się za dobrze w lato ani w zimę. W zimę testowałem opony zimowe letnie i wielosezonowe ma oblodzonej drodze, letnie opony nadają się na lato, zimowe o niebo leprze ale jak przesadzisz to i one nie pomogą a te wielosezonowe to coś pomiędzy letnimi a zimowymi. Na oponach zimowych przejeździłem już 3 sezony i są jeszcze dobre dałem 700zł za 4, teraz wymieniam felgi i kupiłem 4 sztuki opon letnich dałem 1400zł 205/45/16, R14 do 1000zł się zmieścisz i w miarę fajne oponki. Nie wiem czy opłaca się oszczędzać na oponach.
Adam20
Czytacz

Postprzez dragonfly » 7 wrz 2008, o 09:23

Jak kupiłem golfa to miał on załozone całoroczne goodyear'y 185/65/14 i musze powiedzieć że nie było tak źle.U nas praktycznie nie ma zimy i takie opony sprawują sie dobrze.Trzeba tylko uważać przez kilka dni w roku kiedy pada śnieg.Na szczeście niema go zbyt wiele.Poza tym nikt normalny w zimie nie będzie jeździł tak ostro jak latem,więc i z przyczepnością nie powinno być tragedii.
dragonfly
Czytacz

Postprzez Pajda » 8 wrz 2008, o 23:17

Witam! koleg pierwsza sprawa, widze,ze masz motorek 1.4 z gazem (pewnie wersja jeszcze bez wspomagania) proponuje opony 175/65/14. jest to zamiennik. wdg. katalogu wszystko gra tylko bedzie to pona ciut wezsza i wyzsza. na pewno bedzie mniejsze spalanie(silnik ma lzej) i lzej bedzie sie kierowało... jezeli chodzi o wybór opon. Na pewno polecam oponki markowe prawdziwych i sprawdzonych firm.. tj. michelin goodyear czy pirelli.. Osobiscie dla mnie czołowa marka jest michelin... TERAZ CO DO WYBORU OPON: nie polecam opon całorocznych, hmm zreszta to zalezy od tego ile jezdzisz... opona zimowa to opona zimowa, przystosowana typowo na zime na niskie temperatury i błoto.. letnia znowu inaczej sie uklada. Więc zeby czuc sie bezpieczniej wolałbym na Twoiom miejscu kupic opony letnie i zimowe.. Nie musisz kupowac nowych opon japonskiej produkcji.. Kup sobie uzywane opony z gwarancja ale sprawdzonych firm(wyzej wymieniłem) i bedziesz z nich bardzo zadowolony.. WYBóR OPON: Na zime polecam Ci konkretny model: 175/65/14 Michelin alpin (super przyczepnosc) a na lato 175/65/14 Michelin Energy.. pamietaj tylko o tym,ze w zime najlepsza opona Ci nie pomoze jak bedzie "ostra szklanka" - sam musisz uwazac:).. pozdrawiam
Sprzedaz Opon i Felg!! 515 183 808
Pajda
Berbeć

Postprzez bemo24 » 17 wrz 2008, o 22:21

bartosz, Wypowiem sie na ten tamet bo akurat jak kupilem swego Golfika w tym roku to był na takich kapciach co chcesz kupic i szczeze nie polecam ci,a czemu więc juz ci pisze.po pierwsze nieda sie na tym jeżdzić,jak popada deszcze to jest tragedia , a nie mówiac o upalnym dniu jak gwaltownie chamujesz to slizga sie jak dobra prezerwatywa z potrojnym środkiem nawilżajacym jednym slowem beznadziejne i nie polecam...ja w upalnym dzien nie wychamowałem i ściełem znak straty małe ale jak bym miał normalne kapcie to by ich wogóle nie było...Jednym słowem nie polecam!!!
bemo24

Postprzez sitek699 » 18 wrz 2008, o 11:59

;-) zgadzam sie z bemo24 ja w tamtym roku na takich smigalem to mi sie bochenki porobily po bokach jednym slowem kicha....wiec rozwaz to...pozdro... :mrgreen:
Wódka 25zł; Kieliszki 5zł ;spojrzenie matki gdy wracasz do domu nad ranem--bezcenne
moj-golf/bordowy-metalic-by-sitos-banditos-t23878.html
sitek699
Members

Postprzez klanhker » 18 wrz 2008, o 15:39

caloroczne na wszystkie pory roku :D.....jak cos jest do wszystkiego ro jest do dupy :mrgreen:
klanhker
Badacz tematu

- - -

Powrót do Felgi i opony