Opony bieżnikowane

Wszystkie informacje o felgach aluminiowych, stalowych, oraz oponach.

Moderator: Moderator

Opony bieżnikowane

Postprzez pawelekm » 19 lis 2008, o 23:54

Witam,

Zauważyłem ostatnio, że sporo osób kupuje (np. allegro) tzw. opony bieżnikowane.

Moje pytanie:
Czy warto kupić takie opony na zimę ? Nie w jakieś ekstremalne trasy. Od tak
"po mieście" lub ew. krótkie odcinki poza miasto (max. 15-30km).
Zwłaszcza, że są one o wiele, wiele tańsze. Poza tym sprzedający dają na nie
nawet gwarancję.

Bardzo proszę o konkretne opinie. Kogoś kto MIAŁ, naprawdę UŻYWAŁ i JEŹDZIŁ,
a nie "słyszał", "widział", "ktoś powiedział" lub "przeczytał".
Po prostu czasami teoria wiele różni się od praktyki.
----------------------
Pozdrawiam
Paweł
pawelekm
Czytacz

Opony bieżnikowane

Postprzez Edek12345 » 19 lis 2008, o 23:57

Ja mam takie opony targum zimowe . Są tanie jeździ się na nich dość dobrze ale przy większych prędkościach szumią niestety ....
Piszę poprawnie po polsku.

Mój golf >>>> moj-golf/gofer-1-6-cl-europe-t9691.html <<<<
Edek12345
Members

Postprzez Cysiu_NS » 20 lis 2008, o 15:47

ja kupilem auto na oponach margum jezdze na nich 2 sezon w zimie auto nie jest zamulane tylko codzienny dojazd do pracy czeste trasy i to wcale niemale nie szumia nic sie z nimi nie dzieje i ostatnio podczas przekladki dopiero zauwazylem ze to biezniki nawet nie wiedzialem co mam... a zawsze bylem negatywnie nastawiony do tego
Życie jest piękne! Jeśli prawidłowo dobierze się środki antydepresyjne
Cysiu_NS
Gaduła

Postprzez Lucas » 20 lis 2008, o 21:14

Ja od tygodnia jeżdże na zimówkach bieżnikowanych BARGUM i na razie jestem z nich zadowolony. Zobaczymy jak sie beda spisywać na ślisiej nawierzchni. Jedyny minus jest taki że przy wiekszych prędkościach troche chuczą, :-)

[ Dodano: 2008-11-23, 01:09 ]
No i dopadła nas zima. :-D Dzisiaj dobrze posypało, wcześniej w nocy padal jeszcze deszcz, na drogach szklanka. Auta sie tocza 30 km/h i była okazja sprawdzić oponki. Powiem krotko: jestem z nich naprawde zadowolony. Dobrze trzymaja sie śliskiej drogi, na śniegu też ok. :ok: Innych dupa wyprzedzała na zakretach a u mnie wszystko pod kontrolą. ;-) Kiedyś śmigałem na oponkach z mojego miasta czyli Dębica i nie widze różnicy w jakości jazdy, a zaoszczędziłem 200 zł na komplecie.
Lucas
Badacz tematu

Postprzez pogo84 » 25 lis 2008, o 14:21

tez sie zastanawialem na zakupem takich oponek ale staruszek mi odradził poniewaz miam rok temu taka i mu pekła podczas jazdy i od razu zniechecilo mnie to do zakupu, wiadomo ze z waszymi moze tak nie byc ale pewnie wieksze prawdopodobienstwo jest przy oponie bieźnikowanej niz przy jakies oryginalnej nowej
pogo84
Badacz tematu

Postprzez majk83 » 25 lis 2008, o 14:45

Lucas napisał(a):Kiedyś śmigałem na oponkach z mojego miasta czyli Dębica i nie widze różnicy w jakości jazdy

Bo różnica nie będzie polegała na jakości trzymania się opony tylko na jej trwałości :ok:
majk83
Czytacz

Postprzez Mazz » 25 lis 2008, o 17:12

W tamtym roku mój brat miał taką sytuacje , jadąc 130 w nocy na mokrej nawierzchni nie zauważył Nieoświetlonego traktora :P i po heblach co prawda wyhamował ale niestety zdarło w 2 miejscach bieżnik dodam jeszcze że opony kupił dzień poprzedzający to zdarzenie .
Mazz
VIP

Postprzez opolanin » 25 lis 2008, o 18:13

jeśli zostały zrobione w systenmie nowej technologii a nie w maszynach z lat 80 tych to można sie zastanowić, w audi miałem takie i jedyne co mogę powiedzieć to hałas i szybka ścieralność, zajechałem je do końca i nie było mowy o jakimś odpadnięciu bieżnika czy coś takiego, sądzę że to już indywidualny wybór ;-)
opolanin

Postprzez pablomed » 25 lis 2008, o 21:35

miałem raz i więcej nie kupię. Marka Profi czy Profil - jakoś tak. Potwornie ciężkie (nie mogłem donieść z gełdy do auta). Przyczepność na zimnym asfalcie i lodzie gorsza jak na letnich, na śniegu owszem - bieżnik był gruby plus lamelle jak należy. Zostawiłem na lato, zdarłem za jeden sezon i mam problem z głowy.
pablomed
Members

Postprzez Lucas » 26 lis 2008, o 01:05

opolanin napisał(a):jedyne co mogę powiedzieć to hałas i szybka ścieralność,

Co do hałasu to się zgodze, przy większych prędkościach są dość głośne, a szybka ścieralnośc - mam je 2 tygodnie wiec w tej kwestii wypowiedzieć sie nie moge

[ Dodano: 2008-11-26, 00:11 ]
pablomed napisał(a):Potwornie ciężkie (nie mogłem donieść z gełdy do auta). Przyczepność na zimnym asfalcie i lodzie gorsza jak na letnich, na śniegu owszem - lamelle jak należy..

Że ciężkie? Moje waża mniej więcej tyle co zwykłe nowe gumy. A co do przyczepności to sie nie zgodze, na lodzie i zimnym asfalcie sa lepsze od letnich (przynajmniej te ktore ja mam). Napewno to nie to samo co nowa opona ale nowe sa o wiele drozsze, a jak sie nie ma kasy...
Lucas
Badacz tematu

Postprzez wojtek070580 » 29 lis 2008, o 20:31

ja mam nowe i też mi chuczę przy większych prędkościach ,ale wychodzę z założenia że skoro ktoś wymyślił zimówkę to chyba nie do szybkiej jazdy tylko żeby bezpiecznie jeżdzić ,dołuż kolego po 50 zł. na szt , i będziesz wiedział co masz
wojtek070580
Badacz tematu

Postprzez cichyy » 14 gru 2008, o 09:52

Ja mam dylemat natury techniczno finansowej.
Nie mam teraz za wiele kasy na zimówki i rozważam 2 opcje:
-albo kupię komplet opon bieżnikowanych (70 pln sztuka, z roczną gwarancją, znajoma kolegi prowadzi sprzedaż takich oponek więc są one raczej pewne)
- albo wezmę 2 nówki i założę na przód.

co lepiej?
cichyy
Czytacz

Następna strona

- - -

Powrót do Felgi i opony