Opony letnie

Wszystkie informacje o felgach aluminiowych, stalowych, oraz oponach.

Moderator: Moderator

Opony letnie

Postprzez bzy_mar » 6 mar 2009, o 11:58

Witam przeglądałem dziś oponki i facet mi zachwalał włoskie MARAGONI i chińskie VANLI, ale nie wydaje mi się żeby były jakieś z górnej półki, ma jeszcze DEBICE pasio, podpowiedzcie mi co będzie najlepsze, mi się wydaje że DEBICA, czekam na podpowiedzi, pozdro.
Dla słabych klęska, dla cierpliwych nadzieja, dla upartych zwycięstwo!
bzy_mar
Czytacz

Opony letnie

Postprzez e2 » 6 mar 2009, o 12:09

myślę, że żadne z tych co podałeś... dołóż trochę i kup coś lepszego... a najlepiej podaj ile chcesz na nie przeznaczyć i w jakich rozmiarach cię interesują
Moje mk3
“go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
e2
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez LeszekGT » 6 mar 2009, o 12:45

Uważam, że Dębica będzie dobrym pomysłem. Mój kumpel z roboty robi 50km dziennie i właśnie na tych passio, bardzo je chwali. No ale jak kogoś stać na drogie opony to nie kupi takich z polskim pochodzeniem :] Swoją drogą Dębicę pochłonął parę lat temu GoodYear, albo Michelin, nie pamiętam. Ja na Dębicach jeżdżę w zimę, na lato mam Uniroyal :ok:
LeszekGT
VIP

Postprzez happysc » 6 mar 2009, o 13:32

jak masz juz kupowac opony to conajmniej Pirelli Drago albo Uni Royal Rally lub Rainsporty. z tego co wiem to jak dolozysz po te 30zl na oponie zyskasz duzo wieksza pewnosc podczas jazdy zwlaszcza po mokrej nawierzchni a takiej w polsce jest wiecej niz suchej
Było: Fiat 126p(93r), Golf III 1.9 CL TD(94r), GOLF II 1.3 CL(88r), Golf III 1.6 GL(97r), Audi A3 1.9 TDi(98r), MK3 GTi 20 Jahre(96r), MK4 TDi 110PS(01r)
Jest: Polo 6n2 GTi 125ps
happysc
Gaduła

Postprzez Stealth » 6 mar 2009, o 19:41

Na lato to kup sobie Toyo Proxes TR1 albo Rainsport 2. Oczywiście w rozmiarze 195/50 15".
Stealth
Members

Postprzez Dziku » 6 mar 2009, o 19:46

Zdecydowanie jeśli chodzi o rozmiar 195 to TOYO Proxes T1R
Nie maja sobie równych w tej szerokości :)
Dziku
Gaduła

Postprzez Stealth » 6 mar 2009, o 19:50

Dziku87 napisał(a):Zdecydowanie jeśli chodzi o rozmiar 195 to TOYO Proxes T1R
Nie maja sobie równych w tej szerokości :)

Posiadam takie u siebie na alusach :) i już nie mogę się doczekać, kiedy je założę.
Stealth
Members

Postprzez wyder » 6 mar 2009, o 20:39

I już się miałem pakować w oponoki 185/55/R15 a tu taki cudowny temat. Heh ,chciałem dać 240zł za Uniro.... a tu za 200 zł mam Toyo, muszę jakiś testów poszukać bo Yokohamy też mnie troszkę interesują :)

Obrazek

Moje alu , dla pewności zadaję pytanie czy 195 nie będą za szerokie?(Jeżeli dobrze wszystko poznajdywałem to mają szerokość 6cali więc powinny być 195 , ale nie jestem pewien więc prosiłbym o potwierdzenie informacji)
Wybieram między :
Toyo PXCF1
Bridgestone Turanza ER300
Yokohama C DRIVE AC 01

macie jakieś własne doświadczenia z tymi oponami?
wyder
Czytacz

Postprzez Dziku » 6 mar 2009, o 23:20

wyder może się powtarzam ale poważnie jeśli chodzi o stosunek cena-jakość to TOYO Proxes T1R nie ma sobie równych.Ta opona zachowuje się pięknie w tym rozmiarze 195 oczywiście bo o takim mowa .Jak mi nie wierzysz to zapytaj kolegę Stealth on bardzo chwali te gumy jak zresztą widać post wyżej :ok:
A jeśli już się upierasz w tych co wymieniłeś to jest ciężki wybór bo z opinii jakie słyszałem yokohama jest dobra do szybkiej jazdy ale i Bridgestone cieszy się dobrą opinią.
Decyzja należy do Ciebie. Ja w rozmiarze 195 postawiłbym na Toyo T1R w dobrej cenie
Dziku
Gaduła

Postprzez wyder » 6 mar 2009, o 23:52

Te 3 modele nie negują innych opcji , oglądałem opony o których mówiliście i jedno jest pewne wyglądają cudownie. Jedynie mnie martwi to ,że słabo wypadły w niemieckich testach ADAC , podobnie zresztą jak Yokohama i zaproponowane przezemnie opony TOYO. Stąd wrzuciłem tu jeszcze Bridgestony które były na szczycie tegoż testu. A jako ,że iż testy nie są dla mnie ostatecznym słowem pytam się was o zdanie. Wydaje mi się ,że opinie użytkowników są cenniejsze -.^
wyder
Czytacz

Postprzez Stealth » 7 mar 2009, o 10:49

Ja dużo czasu spędziłem nad wyborem opon letnich - prześledziłem sporo for na ich temat i padło na Toyo - a udało mi się je kupić za bardzo dobrą cenę -148zł szt. - ale to było w tamtym roku przed latem jeszcze - teraz niestety poszła cena do góry ale trzeba przyznać, że opona bardzo dobrze trzyma się drogi, na ostrych łukach, itp. Jedyną może wadą jej jest, że potrafią aquaplanować przy głębszej kałuży, gdyż bieżnik jest taki, iż nie ma całkowitego odprowadzania wody na bok - jednak też bez przesady, żeby nie było, że w ogóle są do niczego . Są też jednocześnie bardzo ciche i po przejechaniu jednego sezonu letniego nie ma widocznego dużego zużycia bieżnika, a to się liczy. Dla mnie są po prostu bardzo dobre.
Stealth
Members

Postprzez Dziku » 7 mar 2009, o 11:44

wyder Bridgestone też weź pod uwagę bo to bardzo dobrej klasy produkt. I nie dziwi mnie fakt, że jest nr.1 w niektórych testach

Ja przykładowo śmigam tylko po suchym i kupię w tym sezonie yokohame albo Continental. Testy z reguły robione są we wszystkich warunkach i wybierają najczęściej "złoty środek". Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie w jakich warunkach jeździsz i wybrac odpowiednią do tego gumę
Dziku
Gaduła

Następna strona

- - -

Powrót do Felgi i opony