Podobno węższe opony posiadają mniejsze opory toczenia(mniejsze zużycie paliwa), są mniej hałaśliwe,lepszy komfort jazdy,mniejsza podatność na aquaplaning(terz właśnie o tym czytam
)No i oczywiście mniej kosztują
Szersze opony natomiast mają lepszą przyczepność na zakrętach i krótszą drogę hamowania
także...Decyduj
Powiem szczerze ,że przy takiej małem rożnicy w rozmiarach ,to chyba nie ma większej rożnicy..Ja też mam taki dylemat ,ale patrze na kase...Wezme węższe bo za tą różnice w cenie, to sobie wyważe oponki
[ Dodano: 2012-12-10, 11:46 ]Zresztą poczekaj na inne odpowiedzi,bo koledzy lepiej się znają na tych sprawach także...Ja osobiście zamawiam na dniach 175/65R14(Dębice Frigo 2), Letnie mam 185/60R14 jakieś chińskie INFINITY 040 chyba. Badziew podobno,ale mi w zupełności wystarcza...Uważam że jak ktoś ma 75km
,to na cholere mi lepsze, jakieś wypasione opony skoro pod maską lipa a prawko mam już parę latek i głupoty mi się już raczej w głowie nie trzymają
Chiński badziwe,fakt,ale mimo tego jestem zaskoczony...Na suchej nawierzchni trzymało zajebiście jak na tą klasę cenową oczywiście
a jak popadało to wtedy noga z gazu ,bo wiadomo
Mam już 3 rok w tym 2 sezon w zimie
Tylkop ile można jeździć na letnich w sezonie zimowym? Dlatego kupuję zimowe ,bo kiedyś ten fart może się skończyć....Postawiłęm na Dębice. Wolę kupić nowe oponki
iż jakieś używane z którymi nigdy nic nie wiadomo...
[ Dodano: 2012-12-10, 11:48 ]No i znów alt trzymałem sorry za błędy