Otarty rant na alufeldze

Wszystkie informacje o felgach aluminiowych, stalowych, oraz oponach.

Moderator: Moderator

Otarty rant na alufeldze

Postprzez marcinkoz2910 » 26 lis 2008, o 23:07

Witam

To jest chyba mój pierwszy post w tym dziale :) i jako że to nie moja działka to mam kilka pytań (jeśli bedzie potrzebne foto to zrobie):

1. Mam na rantach alufelgi lekkie otarcia takie jak powstają na wskutek otarcia się o krawężnik. Jak to można wyrównać i pomalować aby nie było widoczne z bliska? Jakiś kit + srebrna farba czy ja? A czy jak bede malował to musze całą? Jaka farba i jaki kit jak już by to miało tak wyglądać.

2. Potrzebuje jakieś sprawdzone sposoby aby wyczyścić sobie aluski (w szczególności te co były na przodzie :( ten osad ze szczenek hamulcowych :/ ) i oczywiście czym je nawoskować lub napastować no chyba że coś innego mi jeszcze polecicie.

Za konkrety polecą punkciki :) Dziękuje i pozdrawiam
marcinkoz2910
Members

Otarty rant na alufeldze

Postprzez Fasol » 26 lis 2008, o 23:11

Jeżeli chodzi o wyczyszczenie felg to polecam pastę polerską G3 lub pastę TEMPO.
Fasol

Postprzez Adi » 26 lis 2008, o 23:12

daj do spolerowania + malowanie
marcinkoz2910 napisał(a):2. Potrzebuje jakieś sprawdzone sposoby aby wyczyścić sobie aluski (w szczególności te co były na przodzie ten osad ze szczenek hamulcowych )

A takie cos juz było omawiane
Adi

Postprzez marcinkoz2910 » 26 lis 2008, o 23:15

Adi napisał(a):daj do spolerowania + malowanie
albo sam albo nic :zly: bo mi pokrzywią a dziś byłem na teście i są równiusieńkie :hyhy: więc co Adi proponujesz zadziałać ??
marcinkoz2910
Members

Postprzez Adi » 26 lis 2008, o 23:17

marcinkoz2910 napisał(a):więc co Adi proponujesz zadziałać

wsumie to nie wiem jak to wyglada.
jesli tylko same zarywoaania to spolerować, jesli już jakies kratery są, to całkowite spolerowanie rantu + malowanko.

A tak na marginesie to trza uwarzać jak sie parkuje :zdegustowany:
Adi

Postprzez marcinkoz2910 » 26 lis 2008, o 23:20

Adi napisał(a):A tak na marginesie to trza uwarzać jak sie parkuje :zdegustowany:
takie je kupiłem :hyhy: ale nie chodzi tu o idealne gładkie powierzchnie tylko aby to zakryć i aby nie było tak tego widać :ok:
marcinkoz2910
Members

Postprzez KristoF » 26 lis 2008, o 23:21

Uważam ze bez kitu bo napewno odpadnie z felgi.
przeszlifować wyrównać papierem zeby nie było dziur i nierówności i zadziorów i pomalować pod kolor.Ale nie wiem czy dopasujesz taki lakier...

na osad z klocków to jakiś preparat typu Felix z K2 ten sam producent co Tempo pasta, ewentualnie spolerować na mokro dobrą pastą 3M albo Farecla G3.
albo jak masz niezbyt mocno przyschnięty ten osad to myjka ciśnieniowa i aktywna piana, ja tak umyłem swoje fele do przechwywania na zime zeszło wszystko.
Jak znacie jakiś dobry lakier do felg alu to podeślijcie link ;-) przyda się
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera ;]
KristoF
Members

Postprzez Adi » 26 lis 2008, o 23:22

jesli tak to mozesz podziałac z pastami tak jak pisze Fasol.
Adi

Postprzez Sivy » 26 lis 2008, o 23:28

Do czyszczenia alu polecam srodek Forlega w plynie. Jest z domieszka kwasu obojetnego dla aluminium i jego stopow. Schodzi osad z klockow oraz asfalt. Efekt moim zdaniem bdb.

Jesli chodzi o obdarcia na rancie ja u siebie w LM'ach lekko wyrownalem srednim papierem, potem drobnym. Po lakierowaniu proszkowym nie wiedzialem sam gdzie byl ubytek. Wszytsko zalezy od stopnia uszkodzenia.
Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~
Sivy
Members

Postprzez marcinkoz2910 » 26 lis 2008, o 23:33

Sivy, mam taki środek nawet w garage :D więc spróbuje :ok: a jutro dam foto i sami ocenicie stopień uszkodzenia
marcinkoz2910
Members

Postprzez kolibera » 26 lis 2008, o 23:42

marcinkoz2910, co do kwesti czyszczenia felg , moja rada jest taka tak samo jak o auto jak i o fele dba sie na bierząco wiec wtedy nie ma mowy o zapuszczeniu......ja tam osobiscie nie mam problemu z felami ciepła woda ludwik gąbka i wioo jak nówki sztuki :ok:
kolibera
Czytacz

Postprzez marcinkoz2910 » 26 lis 2008, o 23:53

kolibera napisał(a):ja tam osobiscie nie mam problemu z felami ciepła woda ludwik gąbka i wioo jak nówki sztuki :ok:
może i tak ale je trzeba najpierw ożywić a potem na bieżąco bede mył to normalka u mnie :super:
marcinkoz2910
Members

Następna strona

- - -

Powrót do Felgi i opony