Problem z et?

Wszystkie informacje o felgach aluminiowych, stalowych, oraz oponach.

Moderator: Moderator

Problem z et?

Postprzez czaro » 17 cze 2010, o 22:25

Założyłem swoje nowe fele i pojawił się problem. Mianowicie na tyle mam 9J 16" opona 215/40 lecz to raczej nie wina opony. Słychać w czasie jazdy jak coś przyciera. Niestety nie mam kanału i zobaczyć nie mogę jak sprawa wygląda. Wkładałem rękę za koło i wydaje mi się że nigdzie się nie styka auto z felgą. Ale jednak coś trze. Najbliżej felgi jest chyba wahacz (jeżeli to nie wahacz to coś tam innego, nie znam się na tyle na tych sprawach) i tam mam miejsca z pół centymetra może. Podejrzewam że to właśnie to przyciera. Nie jest to tarcie zależne od nierówności bo na równej drodze też trze. I tu pytanie czy dystans coś pomoże? Jaki zastosować 0,5 czy 1 cm? Czy może coś innego? Aha ET felgi to 30 więc niby wszystko powinno być ok.
czaro
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Problem z et?

Postprzez Mazz » 18 cze 2010, o 15:35

Witam po pierwsze 9J przy et30 raczej niedziwne że przyciera po drugie dystans raczej bardziej zaszkodzi jak pomoże rozwiązaniem może być zaklepanie rantów ale do samego dołu! a sprawdź jeszcze bo może trzeć o zderzak tylny
Mazz
VIP

Postprzez czaro » 18 cze 2010, o 21:40

Już się wszystko wyjaśniło. Z tyłu jest belka nie wahacz- to już wiem. Nic mi nie obcierało, więc ET felgi Mazz jest ok. Wszystkiemu była winna zbyt długa śruba antykradzieżowa. Była parę milimetrów za długa. Więc tu rada: kto ma z tyłu bębny to zwykłe śruby 28mm są ok- tak bynajmniej jest u mnie, ale kradzieżówki muszą być dziebko krótsze. Tak więc 9J i ET 30 jest jak najbardziej pasujące bez żadnych przeróbek. No ranty mam zrolowane już ale i bez tego bez doładowania bagażnika jest ok.
czaro
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

- - -

Powrót do Felgi i opony