problem z felgami i oponami

Wszystkie informacje o felgach aluminiowych, stalowych, oraz oponach.

Moderator: Moderator

Postprzez bokser999 » 10 wrz 2008, o 17:45

witam wszystkich mam pytanko , zakupiłem felgi aluminiowe BBS rozmiar 15 i opony rozmiar 195/50/15 firmy , po załozeniu zauwarzyłem ze na wewnecznwi stronie opony widnieia slady opcierania sie opony o wnetrze nadkola równiwrz na nim sa slady ocierania sie opony , dzieje sie tak przy maksymalnie skreconei kierownicy podczas zakretu ,jak temu zaradzic ,czy ktos miał juz taki problem a moze sa jakies dystansy które mozna załozyc miedzy tarcze a felge .Posadam golfa 3 wersia 5 dzwiowa z 92 roku.
bokser999
Czytacz

Postprzez łaksiak » 10 wrz 2008, o 18:06

a jakie masz et felg??
Wydaje mi się że jest za małe ET czyli odsadzenie felgi, które może być zarówno dodatnie jak i ujemne - i jest to odległość mierzona w milimetrach pomiędzy osią symetrii felgi a płaszczyzną przylegania felgi do piasty. Im mniejsza wartość ET tym rozstaw kół się zwiększa i dlatego obciera. Dystanse stosuje się zazwyczaj do zmniejszenia tego et.
Mozesz ewentualnie wyklepać trochę nadkola to powinno pomoc albo poszukać felg z odpowiednim et (optymalne 35 -45)
łaksiak
Ekspert

- - -

Powrót do Felgi i opony