Witam. Mam taki problem - na początku 2011 roku (marzec) kupiłem dwie opony BARUM BRAVURIS II, nowe. Założyłem na przód, pojeździłem bardzo nie wiele, no i wyszło się tak, że od czerwca auto stało w zasadzie do teraz... Przejechałem nie wiem ile, poniżej 5kkm myślę.
Na jednej oponie wyskoczyła tzw. buła... Nie wnikając w przyczyny (może i ja ją uszkodziłem o krawężnik czy coś, gwarancji nie przeszło) kupiłem teraz jedną nową identyczną oponę, chciałem zastąpić nią tę uszkodzoną.
Problem jest następujący - nie zmierzyłem wcześniej tych opon na aucie, dopiero teraz, no i okazało się, że mają po około 6,5mm, a nowa wiadomo ponad 8mm. Po pierwsze dziwi mnie bardzo duże zużycie bieżnika... Najważniejsze dla mnie jednak jest to, czy może na jednej osi być jedna opona z 6,5mm bieżnika, a druga z 8mm? Jest to jakby nie patrzeć 3mm różnicy po średnicy. Chodzi mi tutaj najbardziej o przyczepność, o ew. możliwość uszkodzenia mechanizmu różnicowego (albo czegoś innego?), oraz równomierność zużycia bieżnika, choć sam nie wiem co sądzić jeżeli tyle zniknęło bieżnika przez 5tys km...
Poza tym z opon byłem w sumie zadowolony, kilka razy mi dupę uratowały przy hamowaniu.
Eh, jak zwykle napisałem wypracowanie zamiast trzech zdań, sorry