Demontaż sprężarki klimy ABF

Wszystko co związane z klimatyzacją i nawiewami w samochodzie Volkswagen Golf 3

Moderator: Moderator

Postprzez czepi » 5 kwi 2012, o 18:51

Witam.
Mam niedziałającą klimę od dłuższego czasu (m.in. brak parownika, przewodów) i nie mam zamiaru inwestować w naprawę, bo są ważniejsze rzeczy. Niestety jednak łożysko sprężarki już szumi (łagodnie rzecz ujmując) i woła o wymianę. Pierwsze o czym pomyślałem to pozbycie się sprężarki, lecz w ABFie nie jest to takie proste. Na jednym pasku jest alternator i sprężarka + napinacz. Wyrzucając sprężarkę i wkładając krótszy pasek będzie kolizja z pompą wody (chodzi na jednym pasku z pompą wspomagania.
Może ktoś przerabiał coś takiego... a może ktoś ma ABFa bez klimy, zastanawiam się jak to jest rozwiązane w silniku bez klimy.
czepi
Members

Postprzez slawek5t » 6 kwi 2012, o 04:47

Czyli masz identyczne połączenia jak u mnie.... :

Obrazek

Poniżej foto bez sprezarki.
Zmiana pasków oraz koła od pompy wodnej może by zdała egzamin ?
Są to moje domysły.. Bo nie wiem jak to jest dokładnie rozwiązane w innych silnikach.
Jesli sie myle to mnie poprawcie.

Obrazek
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez Imper » 9 kwi 2012, o 09:41

jedno jest pewne trzeba zmienic kolo pasowe od pompy wody ba te z silnikow 1.8 . 2.0 bez klimy. Do tego mozna ale chyba nie trzeba mocowanie alternatora z 1.8 lub 2.0 8v i krotki pasek (trzeba to sprawdzic). Nie robilem tego sam ale z moich obserwacji tak wlasnie powinno sie to rozwiazac. W silnikach 1.8 i 2.0 pompy cieczy sa takie same do tego mocowania w bloku na lapy kompresora i alternatora tez sa identyczne
Obrazek
Imper
Members

Postprzez pablomed » 9 kwi 2012, o 13:02

Zostaje kwestia napinacza, niema go w 1.8 - 2. 0 bez klimy, pasek napina się samym alternatorem, alternator od klimy niema mocowania umożliwiającego jego napinanie pozostaje zostawić napinacz.
pablomed
Members

Postprzez czepi » 9 kwi 2012, o 13:10

Jak widać nie jest to takie proste... może jednak najtaniej i najbardziej bezproblemowo wyjdzie zregenerowanie sprężarki... a właściwie wymiana łożyska sprężarki bo jak już pisałem nie przewiduję reaktywacji klimy w autku... może znajdę padniętą sprężarkę taką ze sprawnym łożyskiem.. a może, jak już gdzieś czytałem wstawię zamiast sprężarki drugi alternator... może być nawet niesprawny byle łożysko było OK... może ktoś się orientuje czy jest możliwość instalacji altka na łapie od sprężarki ?
czepi
Members

Postprzez slavwek.ie » 9 kwi 2012, o 16:05

Aby pozbyć się sprężarki, musisz mieć alternator i łapę pod niego bez klimy (pasuje np z 2,0 8V) Do zmiany jest również koło pasowe pompy wody.
Przerabiałem temat u siebie
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
slavwek.ie
Moderator Globalny

Postprzez slawek5t » 9 kwi 2012, o 17:11

Plus do tego pewnie paski. Wolałbym zmienic łożysko w sprezarce
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez czepi » 9 kwi 2012, o 17:30

coraz bardziej skłaniam się raczej ku naprawie łożyska w sprężarce... dzięki wielkie za rozjaśnienie tematu.

[ Dodano: 2012-04-09, 16:33 ]
Sprawa wyjaśniona, więc proszę o zamknięcie tematu
czepi
Members

Postprzez slawek5t » 9 kwi 2012, o 17:46

czepi napisał(a):coraz bardziej skłaniam się raczej ku naprawie łożyska w sprężarce...

I tak chyba bedzie najlepiej :)
Może kiedys zrobisz klime :) polecam - super latem sie jeździ :)
Mój golfik
slawek5t
Members

- - - komornik katowice

Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy