klima - gdzie co i jak podpiete + nagrzewnica a parownik?

Wszystko co związane z klimatyzacją i nawiewami w samochodzie Volkswagen Golf 3

Moderator: Moderator

Postprzez kazior » 23 lut 2012, o 22:47

mam klime (teoretycznie) w mojim golfiku, ale niestety poprzedni wlasciciel mial stluczke, rozwalil chlodnice od klimy i zostaly po niej wiszace kable, chcialbym to zlozyc do kupy zeby w lecie dzialalo, jednak nie wiem czy mam wszystkie czesci, patrzylem juz na ksiazke od klimy zamieszczona w tym dziale, jednak prosil bym o jakies zdjecia, jak macie podlaczona chlodnice, czy jest tam osuszacz, jakies kable, niestety nie mam nic poza dwoma przewodami wychodzacymi z kompresora do chlodnicy, zaworami do nabicia,

drugie pytanie to czy nagrzewnica w golfiku jest ta sama co ta chlodnica/ parownikiem w srodku deski rozdzielczej, czy ona jest zintegrowna pod klime czy to sa dwa rozne elementy? pytam poniewaz moja obecna nagrzewnica (ta co grzeje mnie w chlodne dni) prawdopodobnie byla wymieniana, jednak ida do niej dwa przewody wodne, wydaje mi sie ze nagrzewnica a chlodniczka klimy/ parownik to dwa osobne elementy, dobrze mysle?
kazior
Czytacz

Postprzez witboy » 24 lut 2012, o 16:26

dobrze myslisz wymiennik od klimy jest inny, chlodnica jest przyczepiana na 4 sroby do normalnej chlodnicy, po stronie pasazera w nadkolu masz osuszacz ktory rowniez warto wymienic skoro jest nowa

tu masz nowa chlodnice http://allegro.pl/vw-golf-iii-vento-91- ... 96602.html

skraplacz dostepny w kazdym z motoryzacyjnych koszt ok 60 zl tzw osuszacz warto zmienic oringi na nowe wtedy

mnie czeka tez taka sama operacja u mnie poprzedni wlasciel chlodnice klimy wywalil bo zakleil dziure poksylina i klima po nabiciu dziala przez chwile hehee... niestety poxilina nie wytrzyma cis jakie jest w ukladzie tam jest z 20 barow
witboy
Ekspert

Rocznik: 1993
Silnik: aaz
Paliwo: ON
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez slawek5t » 25 lut 2012, o 01:37

Mam u siebie klime i z tego co zauwazyłem to jest chłodnica przykrecona tak jak napisał kolega wyżej.
Od chlodnicy idą 2 przewody do sprezarki. Obok prawej podłuznicy jest ten osuszacz. i od tego wszystkiego idą rurki do wnetrza auta.

Ja miałem dziurke w alumioniowym przewodzie. Dałem klej plus stalowa opaska i trzymało całe lato. Dzis załączyłem klime to nadal działa.

Czego ci brakuje ?

edit :

No i są dwa wiatraki zamiast jednego (na chlodnicy).

PS : Polecam to naprawić! :D Gdy były te upały latem to najpierw właczałem tak gdzies 3 bieg dmuchawy zeby sie zrobiło chlodno a potem pierwszy lub drugi bieg i luksusowo sobie siedzisz w środku.

Teraz nie wyobrazam sobie jazdy latem bez klimy. :D

Super sprawa - włączasz i juz po 10 sekundach leci lodowate powietrze. Działa bardzo dobrze. Przynajmniej u mnie było fajnie.

Ja teraz czekam na lato :D
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez kazior » 26 lut 2012, o 16:05

a osuszacz macie tak po lewej stronie chłodnicy patrzacz na przód auta? on jest na przewodzie zamontowany?

poki co wyglada na to ze nei mam samej chlodnicy, zamowie nowa i wstawei rozbiore poł auta ale dam rady!

nie ma jak sprawdzic czy sprezarka jest dobra? czyw nij ma byc jakis olej? bo nic mi z przewodów nie leci ktore sa rzyczeione do sprezarki.
kazior
Czytacz

Postprzez slawek5t » 26 lut 2012, o 17:57

kazior napisał(a):osuszacz macie tak po lewej stronie chłodnicy patrzacz na przód auta

Tak

kazior napisał(a):on jest na przewodzie zamontowany?

U mnie przykręcony śrubą i chyba też te rurki aluminiowe go trzymają dodatkowo.

kazior napisał(a):poki co wyglada na to ze nei mam samej chlodnicy, zamowie nowa i wstawei rozbiore poł auta ale dam rady!

Ja zamawiałem używke i jest okej.
Jest przykręcana do chłodnicy wody. Wszystko to jest na pasie przednim który jest za zderzakiem, wzmocnieniem zderzaka i grillem.

kazior napisał(a):nie ma jak sprawdzic czy sprezarka jest dobra?

W nich się psuje czasami to sprzęgiełko co jest w kółku napędzanym przez pasek, może też nie być szczelna gdy już nabijesz gaz.

kazior napisał(a):czyw nij ma byc jakis olej?

W niej jest gaz od klimy razem z barwnikiem takim zielonym, jeśli nie jest szczelna to bedą ślady tego czegoś zielonego :)

bo nic mi z przewodów nie leci ktore sa rzyczeione do sprezarki.

Nic nie będzie leciało bo tam musi być gaz pod sporym ciśnieniem :)
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez kazior » 1 mar 2012, o 23:19

Pany a co z czujnikami? do sprezarki idzei jeden kabel co zalancza sprzegiełko rozumiem, mam go!

jak juz zamontuje chlodnice to czy tam powinien isc jeszcze jakis przewod/czujnik? gdzie jeszcze moge miec problem z kablami?

zauwazylem ze nie mam bezpiecznika na sterowniku od wentylatorów, wiec pewnei musze go wpiac :P
kazior
Czytacz

Postprzez slawek5t » 2 mar 2012, o 03:52

O elektryke to mnie nie pytaj :)

a jesli chodzi o to :
kazior napisał(a): zamontuje chlodnice to czy tam powinien isc jeszcze jakis przewod/czujnik?

Od chlodnicy idą tylko 2 przewody ale te cisnieniowe.

I gdy załączasz AC (klime) to nie zaleznie jaka jest temperatura (nawet jak silnik zimny) to wiatraki się kręcą - oby dwa. - bo jeden jest połączony paskiem z drugim.

A tak wogóle na czym teraz stoisz ?

Masz wtyczke do osuszacza ?

[ Dodano: 2012-03-02, 19:07 ]
Sprawdziłem i mam wtyczke elektryczną przy osuszaczu.
Jeden wąż od niego idzie do chlodnicy a drugi nie wiem.

Jak bys chciał coś wiedziec to pisz.
I pamietaj o nowych oringach do węży.
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez witboy » 2 mar 2012, o 20:21

oringi w aso to koszta paru zl, przydadza sie nowe nawet te przy osuszaczu przy sprezarce klimy czy przy chlodnicy klimy, dlaczego? bo jak niema czynnika ba nawet jak jest sprawna klima a w zime nie jest uzywana to te oringi twardnieja itd przez co czynnik ucieka to co dopiero jak go niema? a koszta znikome

w nadkolu jest presostat od niego wiele zalezy czy klima smignie.. bo jesli damy plus na sprzegielko klimy musi zadzialac natomiast jak presostat jest trzasniety to klima nigdy ci nie pojdzie bo odpali sie na chwile z 5 sek i przerwie dzialanie klimy, ja tez mam taka sytuacje ze niemam chlodnicy klimy i mam klime dokladana chodz faktycznie dziure miala chlodnica i to zaklejona poxilina a wlasciel zarzekal sie ze klima smigala to tez jest jedna u mnie wielka zagwizdka czy klima smignie jak bedzie czynnik itd bo ja np mam jeden zawor do napelniania klimy itd.. w wiekszosci graty sa ori vw z klimy ale klima dokladana wiec klopsik
witboy
Ekspert

Rocznik: 1993
Silnik: aaz
Paliwo: ON
Nadwozie: 3-drzwiowe

- - -

Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy