Wszystko co związane z klimatyzacją i nawiewami w samochodzie Volkswagen Golf 3
Moderator: Moderator
przez TheSzymek » 30 lis 2019, o 18:39
Witam,
Chciałem dzisiaj wymienić panel sterowania nawiewem ponieważ 3 i 4 bieg nie działały. Trzeba było nie do końca ustawiać na 4 aby reagowało. Tak więc odłączyłem linki podważając je śrubokrętem i założyłem na nowy panel. Problem teraz polega na tym że wszystkie biegi działają lecz nawiew wcale nie wieje. Słychać jak kombajn pracuje na każdym biegu zgodnie z intensywnością jednak nie ważne czy na szybę czy na gębę ustawię nie wieje wcale.
Ktoś może podpowiedzieć co mogło się zepsuć? Jedno mocowanie urwane, od regulacji biegów ale je usztywniłem żeby linka nie latała razem z pancerzem i jest okej.
-
TheSzymek
- Berbeć
-
- Rocznik: 1995
- Silnik: 1.8 ADZ
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Kombajn pracuje ale nie wieje
-
-
przez robik-m » 6 mar 2023, o 22:22
TheSzymek napisał(a):Witam,
Chciałem dzisiaj wymienić panel sterowania nawiewem ponieważ 3 i 4 bieg nie działały. Trzeba było nie do końca ustawiać na 4 aby reagowało. Tak więc odłączyłem linki podważając je śrubokrętem i założyłem na nowy panel. Problem teraz polega na tym że wszystkie biegi działają lecz nawiew wcale nie wieje. Słychać jak kombajn pracuje na każdym biegu zgodnie z intensywnością jednak nie ważne czy na szybę czy na gębę ustawię nie wieje wcale.
Ktoś może podpowiedzieć co mogło się zepsuć? Jedno mocowanie urwane, od regulacji biegów ale je usztywniłem żeby linka nie latała razem z pancerzem i jest okej.
Sprawdź jeszcze raz czy dobrze zamontowałeś linki bo wychodzi na to że nie otwiera się któraś klapa i dlatego powietrze nie leci.
-
robik-m
- Badacz tematu
-
- Rocznik: 1997
- Silnik: AFN
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
przez nosterix1 » 20 wrz 2024, o 12:56
nawiewem jest związany z nieprawidłowym działaniem klap sterujących przepływem powietrza w systemie wentylacji. Nawet jeśli słychać, że wentylator działa na wszystkich biegach, powietrze może nie trafiać tam, gdzie powinno, z powodu źle podłączonych lub zablokowanych klap.
Pozdrawiam,
Nosterix
Profesjonalne i
tanie cieplarki laboratoryjne
-
nosterix1
- Czytacz
-
- Rocznik: 1990
- Silnik: 1.6
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe