Witam!
Ja niedawno byłem pogrążony poszukiwaniem klimatyzacji... I okazuje się, że to nie jest takie plug&play jak się wydaje... Klimatyzacja najlepiej z takiego samego autka... Dlaczego najlepiej? Chodzi o podstawę alternatora wentylatory chłodnice i sterowanie... Jeśli chodzi o koszty instalacji to ok 1200-1500 zł z napełnieniem... Jeśli chodzi Ci o klimatyzacje nową nieoryginalną to z montażem w firmie zajmującej się klimami krzyknęli mi 7400 zł
To nie żarty! A jeśli chodzi o montaż samemu to dość trudne... Musisz mieć kompletną nagrzewnice razem z każdą wiązką! Jeśli zbraknie choćby jednego kabelka to już masz ogromny problem... Bo jeśli nie wiesz co gdzie i jak było to raczej nie trafisz... Musisz wyjąć deskę wyciąć dziurę w grodzi silnika na przewody, do tego całą podstawa alternatora inna, chłodnica z 2 wentylatorami, sterowanie wentylatorów, chłodniaca klimatyzacji, trzeba zdjąć cały pas przedni... Tak więc ja darowałem to sobie i za 2 lata jak będe zmieniał autko to kupię golfa IV 1,9 TDi z klimatyzacją.
Pozdrawiam