Powietrze na szybę , proszę o pomoc

Wszystko co związane z klimatyzacją i nawiewami w samochodzie Volkswagen Golf 3

Moderator: Moderator

Postprzez bezgleby » 9 lut 2013, o 18:36

Otóż pisze bo nie mogę się z tym uporać , nawiew kiedy ustawie na szybę czyli pozycja na samej górze to wieje ostro po nogach , a na szybę słabo , panel kontrolny sprawdzałem wszystko wygląda ok.. Gdy jest w pozycji dmuchania do wewnątrz to nie dmucha na nogi :/ Dziwne jest to ze nie mogę przekręcić w lewo na gore poprostu nie idzie.. Gdzie dostać się do blokowania powietrza na nogi ?
bezgleby
Czytacz

Postprzez prezesik » 9 lut 2013, o 23:20

Patrz od strony pedałów od dołu na obudowę nawiewów, jest tam linka w pozycji pionowej, ona otwiera i zamyka dopływ powietrza na nogi. Prawdopodobnie ułamało się ramię cięgna lub linka spadła z zaczepu. U siebie mam tą część sklejoną poxiliną. Daj znać czy znalazłeś to miejsce.

[ Dodano: 2013-02-09, 22:23 ]
Na tych klapkach wewnątrz nawiewu jest gąbka. Klej z niej po kilkunastu latach przesiąka na zewnątrz, klapka robi się klejąca i przykleja się wewnątrz kanałów nawiewowych. Mam to samo. Latem czeka mnie ponowna rozbiórka nawiewów.
prezesik
Members

Postprzez bezgleby » 9 lut 2013, o 23:45

Ok , jutro zajrzę , bo problem uciążliwy , uważam ze gdyby się domykały te nawiewy od nóg to mocniej dmuchało by na szybę :)
bezgleby
Czytacz

Postprzez prezesik » 9 lut 2013, o 23:56

Jeżeli dolna klapka od powietrza na nogi jest nieprzymocowana do linki to bezwładnie opada blokując nawiew na szybę a puszcza powietrze na nogi.
prezesik
Members

Postprzez bezgleby » 10 lut 2013, o 00:20

Tylko ze jak ustawie na normalny nadmuch (te kratki nad radiem) to blokuje nogi :) czyli to działa.. Uważam ze ta linka na dole o której mówisz się przestawila albo coś , da się to rozebrać zeby uszczelnic klapke bo resztę dzisiaj uszczelnilem :)

[ Dodano: 2013-02-10, 18:07 ]
Słuchaj , znalazłem to lecz chodziło ciezko , pociąglem mocniej , coś chyba strzeliło , znaczy odblokowało się , lecz na nogi to tylko ręcznie mogę zamykać i otwierac , a na szybę to teraz super mocny nadmuch :) linka z pancerza spadła założę ją jak bede miał wiecej czasu bo trzeba mieć szczuple rączki zeby tam dojść :p dzięki za pomoc
bezgleby
Czytacz

- - -

Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy