PROBLEM Z OGRZEWANIEM

Wszystko co związane z klimatyzacją i nawiewami w samochodzie Volkswagen Golf 3

Moderator: Moderator

PROBLEM Z OGRZEWANIEM

Postprzez tomekk6 » 29 sty 2012, o 22:01

Mam golfa3 1.8 benzyna\gaz 75 km 94r. .jak go kupilem ogrzewanie dzialalo nie tak jak powinno ale grzalo ,zalany uklad byl woda .wymienilem nagrzewnice ,pompe wody termostad dziala sprawdzalem, uszczelaka pod glowica jest cala (weze nie robia sie twarde )zalalem plynem i teraz nie grzeje co dziwne sa przeblyski przynajmniej byly ze przez chwile grzalo ale tylko przez chwilkie ..nie wiem czy to wina odpowietrzenia bralem go na obroty ,grzalem do wlaczenia termostatu (zasilanie i powrot sa gorace co prawda troche sie podnosi stan plynu ale nie zawsze nie wiem o co chodzi z tym)..kombinowalem z paskiem klinowym tupu zmiana obrotow pompy wodenej gdzies tam przeczytalem w internecie ze niby to pomorze ,nie pomoglo nie wiem juz co mam robic jak ktos moze pomoc to bede bardzo wdzieczny ida mrozy :-(...pozdrawiam
tomekk6
Berbeć

PROBLEM Z OGRZEWANIEM

Postprzez PabloSBT » 29 sty 2012, o 22:25

jak się zagrzeje to włącz nawiew na ciepłe i sprawdź te wężyki co idą do nagrzewnicy w samochodzie za silnikiem są wchodzą w karoserie jak sa gorące obydwa a mimo to zimne ci leci powietrze to pewnie ci się odczepiła albo urwała linka od klapki ciepłe zimne zeby to sprawdzić odchyl dywanik od strony pasażera i przekręć pokrętło ciepłe zimne jak sie nie ruszy żadna linka to musi gdzieś być odczepiona albo urwana
PabloSBT
Members

Postprzez tomekk6 » 29 sty 2012, o 23:00

linki sprawdzalem ,dzialaja to nie to ...
tomekk6
Berbeć

Postprzez PabloSBT » 29 sty 2012, o 23:07

tomekk6 napisał(a):linki sprawdzalem ,dzialaja to nie to ...

a sprawdzałeś te węże od nagrzewnicy czy oba są ciepłe ?? jak jest samochód rozgrzany to da rade ścisnąć ten wąż od chłodnicy ?? czy jest twardy ?
PabloSBT
Members

Postprzez tomekk6 » 30 sty 2012, o 00:32

weze od nagrzewnicy sa cieple oby dwa ,co do weza od hlodnicy jest miekki takze to nie uszczelka pod glowica....myslalem ze moze to byc gabka w kanalach nawiewu oddzielajaca cieplo od zimna ale przy dluzszym naciskaniu weza wchodzacego do nagrzewnicy grzeje ale to tylko przez jakis czas i to nie zawsze takie naciskanie cos daje wydaje sie jakby byla zapowietrzona sam juz nie wiem...a jeszcze jedno po rozgrzaniu silnika 90c wylanczam silnik i wlanczam ponownie wlanczam nawiem na jedynce i przez chwilkie czyc taki powiem cieplego powietrza to jest czarna magia z tym saochodem
tomekk6
Berbeć

Postprzez rafal9119 » 30 sty 2012, o 08:42

tomekk6 napisał(a):zasilanie i powrot sa gorące

czyli termostat do wymiany bo jak był by dobry to tylko górny wąz gył by gorący a dolny zimny do czasu otwarcia. i tu masz problem..!
tomekk6 napisał(a):co prawda troche sie podnosi stan plynu

masz walniety korek wlewu płynu . nie robi ci sie cisnienie a powinno miałem to samo. tez sie podnosił wymieniłem korek i jest spoko
MĄDRA SOWA RADZI: LEGALIZOWAC I SADZIĆ!!!!
rafal9119
Members

Postprzez pablomed » 30 sty 2012, o 15:34

Poziom płynu ma się troche podnosić , mozesz korek dla pewności zmeniić ale raczej nie pomoże, bo nieszczelny korek objawia sie tym że cały czas spod niego trochę płynu wypryskuje. dolny waż ma być najpierw zimny potem po pełnym rozgrzaniu silnika gorący tak jak i górny, jeśli tak jest to termostat też działa.
Jesli nie obejrzałeś wymieniając nagrzewnicę czy szczelna jest klapka zimne/ciepłe to rozbieraj jeszcze raz i zalkejaj dziury w niej jesli są. Opcja wadliwej nagrzewnicy tez istnieje, przynajmniej ściąg węże i dmuchnij w nią czy ma dobry przelot.
pablomed
Members

Postprzez tom213 » 31 sty 2012, o 18:08

Ja dwa razy wymieniałem nagrzewnice bo pierwsza była do dupy. Druga jest firmy Febi i parzy ogrzewanie. Więc opcja nagrzewnicy w jego przypadku tez może być. Z moich doświadczeń wiem że nawet jeśli dwa węże są gorące ( te przy grodzi) to nie ma pewności że nagrzewnica działa poprawnie. U mnie i u kuzyna nie działała mimo że oba parzyły. I obstawiałbym też na źle odpowietrzony układ lub jak napisał pablomed gąbki na klapie zmieniającej kierunek powietrza są rozwalone. Ja miałem też źle założony pasek na pompie. Był od góry i pompa kręciła w przeciwnym kierunku.
tom213
Berbeć

- - -

Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy