Witam
Mam kilka problemów golfem 3 1.4 B+G, którego niedawno nabyłem. Nie wiem czy problemy są ze sobą powiązane ale opiszę je w jednym temacie.
Pierwszy problem to po nagrzaniu się silnika przez nawiewy lecą spaliny (chyba to spaliny), nawet przy nie włączonej dmuchawie. Jest to bardzo uciążliwe bo nie da się jechać bez otwartych szyb. Dymi również podczas postoju na włączonym silniku (z otwartą maską też)
Po przeczytaniu podobnych usterek na forum wymieniłem filtr kabinowy i sprawdziłem szczelność układu wydechowego.
Następny problem to falujące obroty na benzynie. Odpala ładnie ale po puszczeniu pedału gazu obroty spadają i gaśnie silnik. Jak odłączę wtyczkę od czujnika temperatury to obroty tylko delikatnie falują i silnik nie gaśnie. Czujnik prawdopodobnie jest sprawny ponieważ pokazuje temperaturę na wskaźniku. Przy odłączonym czujniku gaśnie na LPG.
Czasem słychać z pod maski jakieś grzechotanie podczas dodawania gazu. Dzieje się tak tylko na benzynie.
Problemy te powstały po zamarznięciu płynu chłodzącego. Sprzedający nie wspomniał, że w układzie jest woda a nie płyn. Po rozmrożeniu układu ciekł płyn z plastikowej rurki, która idzie od pompy wody i to zostało naprawione. Płyn powoli dalej ubywa ale nie z elementów układu znajdujących się "pod maską" to zostało sprawdzone.
Proszę o pomoc w zlikwidowaniu tych problemów.