topi się plastikowe pokrętło regulacji nawiewu - help

Wszystko co związane z klimatyzacją i nawiewami w samochodzie Volkswagen Golf 3

Moderator: Moderator

Postprzez arturowsiany » 19 lip 2012, o 19:59

Witam,

Nie doszukałem się podobnego problemu w tym forum ale może miał ktoś już taki problem.
Poprzednim razem pokrętło odregulacji siły nawiewu stopiło mi się tak że nie mogłem nim pokręcić. Wymieniłem cały panel sterowania i przez rok było ok ale dzisiaj znów regulacja przestała mi działać na dwóch pierwszych biegach, ściągnąłem pokrętło i oczywiście plastik znów nadtopiony od wewnętrznej strony. Miedziana blaszka która jest w środku nagrzewa się na trzecim i czwartym biegu nawiewu do tego stopnia że topi pokrętło. W poprzednim panelu ta sama blaszka upaliłasię całkowicie dlatego wymieniałem cały panel a nie tylko pokrętło.
Pomóżcie bo szlak mnie trafia.

Pozdro.
arturowsiany
Berbeć

Postprzez prezesik » 19 lip 2012, o 20:24

Wina leży po stronie zacierajacych się łożysk ślizgowych w dmuchawie. Silnik dmuchawy ma opór, pobiera przy tym duże ilości prądu, stąd gorące styki przełącznika. Zdejmij podszybie, filtr kabinowy i sprawdź ręką jak kręci się wiatrak dmuchawy. Jeżeli będzie opór to lepiej wymień, bo będzie się topić dalsza część instalacji aż po kostki przy dmuchawie.
prezesik
Members

Postprzez arturowsiany » 19 lip 2012, o 20:38

Dzięki,

jutro sprawdzę dmuchawkę i dam znać, tylko ten opór wiatraka dmuchawy o którym mówisz powinien być mocno wyczuwalny tzn jak lekko powinien się kręcic wiatrak?
arturowsiany
Berbeć

Postprzez pablomed » 21 lip 2012, o 22:03

raczej wystarczy skręcić szczypcami blaszkę stykową pod pokrętłem, tą która kręci się razem z pokrętłem.
pablomed
Members

Postprzez man1988 » 13 sie 2012, o 17:38

Mam ten sam problem. Jeżeli udało się naprawić i już plastikowe pokrętło się nie topi, to proszę o napisanie co było tego przyczyną. Z góry dziękuje
man1988
Berbeć

- - -

Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy