Witam serdecznie. Na wstepie chciałam dodać iż zostalam pare dni temu posiadaczką Golfa 3jki niestety niezadbanego w ogóle. Jako, że mam ambicję doprowadzić go do normalnego stanu i mieć jako takie pojęcia na temat tego czym będe jeździć postanowiłam się zarejestrować na forum.
Golf 3 benzyna, z 92roku. silnik 1,8. Po kilku stłuczkach, ale wyklepany w miare
Poprzedni właściciel niestety o auto nie dbał w ogóle, ba miał nawet przebłyski genialności co by do układu hamulcowego wodę lać
I tak autko wczoraj przyjechało od znajomego mechanika po odpowietrzenie i wyczyszczeniu układu hamulcowego jednak znać o sobie dała kolejna usterka.
Mianowicie mam spalony silnik wentylatora od chłodnicy Nie jest to na pewno czujnik, bo testowaliśmy go. Po wpięciu nowego bezpiecznika i zrobieniu "spinki" na czujniku wentylator się chwilę obraca, ale z silniczka wydobywa się dymek, a bezpiecznik się pali.
Mam teraz dwa pytania.
Gdzie najlepiej kupić nowy wiatrak/sam silnik.
Allegro? Szrot? Szukać u kogoś?
Czy jest sens w ogóle kupować używkę?
Czy nie ma innej opcji wymiany tego jak rozebranie praktycznie przedniego pasa auta? Wolałabym by to poszło jakoś szybciej, a nie pół auta rozkrecac i spuszczac płyn chłodniczy
Bardzo prosiłabym o porady fachowców
Chciałabym tez nie wydac za duzo bo po tym czeka mnie jeszcze rozrząd, nowe opony, filtry powietrza, oleju, montaż gazu i może kiedyś nowy lakier bo bezbarwny odpryskuje strasznie...