przez adrian5 » 17 kwi 2010, o 13:27
Panel nawiewów często psuje się w mk3.
Panel nawiewów w moim golfie (bez klimy) nie działał już dobrze, nie można było regulować kierunku nawiewu- było tylko na szybę. Zniszczone były prawie wszystkie zaczepy mocowania linek- chodź niektóre mimo tego coś tam jeszcze otwierały/zamykały, ale bardzo słabo oraz było coś nie tak z kołem kierunku nawiewu, nie mozna było przekręcić. Łączenie linek do siebie (co niekiedy się proponuje) nie przynosiło dobrego efektu. Postanowiłem kupić oryginalny panel nawiewów w salonie, kosztował 230 zł oprócz tego musiałem kupić 4 klamry do mocowania linek (około 7 zł za 4 sztuki).
Jeśli macie ułamane zaczepy linek (co najczęściej się zdarza) pewnie pogubiliście też klamry mocujące, jeśli chcecie założyć nowe klamry mocujące na te zaczepy to lepiej nie róbcie tego sami. Mi założyli to w ASO VW za 30 zł, nie wiem jak to zrobili i jakiego narzędzia użyli, ale jest to niemożliwe by założyć je samemu- zbyt dużej siły trzeba by użyć by je założyć i do tego za mało miejsca jest na to.
I teraz dwie ważne informacje dla osób chcących wymienić taki panel. Radzę nie kupować na allegro, ceny za używane są od 90 do 140 zł z dostawą. Nie radzę tego kupować, nawet jak jest ok na zdjęciu. Zaczepy w tym nawiewie są już bardzo stare, poddawane są cały czas bardzo dużej sile przez te klamry, jak będziecie chcieli założyć ponownie na nie klamry to napewno się rozwalą. Kiedy ja chciałem tylko zdjąć klamry z istniejących jeszcze zaczepów to poprostu rozpadało mi się to w rękach. Nie wyobrażam sobie jak można nałożyć na to klamry ponownie. Także jedynym wyjściem jest kupienie nowego panelu nawiewu w salonie VW inaczej tylko wydacie kasę i nic nie zdziałacie. Efekt jest super. Jak kupujecie panel to wchodzą w to wszystkie części łącznie z kloszem żarówką, światłowodem (czyli przezroczystym pajączkiem plastikowym) itd. Nie można kupić bez tego.
VW Golf, CL Europe, 1995r., 1.6 AEA, benzynowy.