problem z nawiewem

Wszystko co związane z klimatyzacją i nawiewami w samochodzie Volkswagen Golf 3

Moderator: Moderator

Problem z przełączaniem nawiewu

Postprzez danielson10 » 20 gru 2010, o 00:26

Moj problem polega na tym iż czasami, z podkreśleniem słowa czasami bo zadarza sie to sporadycznie, przełaczajac nawiew na stopy/szyba/twarz/stopy+twarz nawiew blokuje sie i dmucha caly czas na stopy, a przelaczajac na inne pozycje nie reaguje i wieje dalej na stopy. Nie mam pojecia czym to jest spowodowane, moze cos doradzicie? :|

jest to nawiew manualny bez klimy
danielson10
Czytacz

Problem z przełączaniem nawiewu

Postprzez swatu » 20 gru 2010, o 10:47

cos ci blokuje opuszczanie i podnoszenie klapek,albo sie juz wyrobiły i spadły z zaczepów.
swatu
VIP

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Lucas » 20 gru 2010, o 20:07

Podepne sie pod temat zeby nie robić bałaganu. Mój problem jest trochę innny, mianowicie mam normalny nawiew bez klimy i chodzi o to że lecąc od lewej szyba, stopy, stopy - kabina wszystko jest ok ale na samą kabinę nie da się przełączyć bo pokrętło blokuje się mniej więcej w połowie między tymi dwoma pozycjami i dalej nie pójdzie. Mogę je cofnąć do tyłu na resztę pozycji bez problemu ale na kabine nie da rady. Co to może być i jak to naprawić? :kwasny:
Lucas
Badacz tematu

Postprzez radomiak » 20 gru 2010, o 20:18

danielson10 napisał(a): nawiew blokuje sie i dmucha caly czas na stopy, a przelaczajac na inne pozycje nie reaguje i wieje dalej na stopy
Lucas napisał(a):ale na samą kabinę nie da się przełączyć bo pokrętło blokuje się mniej więcej w połowie między tymi dwoma pozycjami i dalej nie pójdzie. Mogę je cofnąć do tyłu na resztę pozycji bez problemu ale na kabine nie da rady

sprawdzcie mocowanie linek od pokretel nawiewu a dokladniej mocowanie pancerza u mnie zeskoczylo na dole rozbieralem tunel i od spodu sie dostalem. pancerz trzyma taka blaszka przy pokretlach i w plastikach przy tej skrzycce pod spodem idzcie po linkach i zobaczycie co jest nie tak acha jeszcze 1 jak przelaczacie pozycie na pokretle nogi szyba itd to zerknijcie czy pancerz od linki stoi nie ruchomo jesli sie rusza to te blaszki puscily i dlatego w niektórych momentach przycina i nie przelacza klapki od nawiewu.
VW GOLF 1,9TDI 1z GT 66KW/90KM 95r
Yaesu FT-857D/President Texas/HF-P1/HV-10
radomiak
Gaduła

Postprzez Lucas » 21 gru 2010, o 18:11

radomiak poszedłem twoim tropem myślenia, rozebrałem panel i okazało się ułamał się kawałek plastiku, na którym trzymała się blaszka mocująca pancerz od linki i leżała koło zębatek tego koła na którym przestawia sie nawiew szyba-nogi itd. dlatego pokrętło nie chciało się przesuwać do końca bo blokowało się o tą blaszkę. Dodatkowo od pewnego czasu nie miałem nawiewu na nogi ale jakoś nie łączyłem ze sobą tych dwóch faktów, a powinienem... Zamocowałem ten pancerz na opasce zaciskowej bo blaszki nie było już do czego :-P Teraz wszystko się kręci w pełnym zakresie i w nogi cieplutko :-) Wszystkiemu winna blaszka zaznaczona na zdjęciu, które zamieściłem. Może komuś się przyda.

http://img210.imageshack.us/img210/3739/nawiew.jpg

[ Dodano: 2010-12-21, 17:43 ]
Chciałem dać punkciora za pomoc ale nie jestem autorem tematu i nie moge. :oops:
Lucas
Badacz tematu

Postprzez radomiak » 21 gru 2010, o 23:45

ciesze sie ze pomoglem. jak mowia to co zrobisz kiedys do ciebie wróci.
VW GOLF 1,9TDI 1z GT 66KW/90KM 95r
Yaesu FT-857D/President Texas/HF-P1/HV-10
radomiak
Gaduła

Postprzez danielson10 » 23 gru 2010, o 01:17

Musze się ogarnąć i zaglądnąć tam w wolnym czasie, bo gonie z roboty do roboty...
jak zaglądnę tam, dam znać co i jak :)
narazie dzieki.
VRsześć i nie masz co jeść
danielson10
Czytacz

Wymiana nawiewów

Postprzez Maras271086 » 6 sty 2011, o 11:46

Hejka
Panowie znów mam problem. Czy ktoś ma jakąś fotoporadę jak wymienić cały panel nawiewów bo ułamała mi się ta blaszka tam już 3 raz i popalona już jest strasznie bawienie ze sztukowaniem już nie ma sensu. Lub czy ktoś na terenie Katowic, Rudy, Chorzowa robił to u siebie i byłby mi w stanie z tym pomóc??

Pozdro
Maras271086
Czytacz

Postprzez K@mil » 6 sty 2011, o 15:36

Maras271086 napisał(a):Czy ktoś ma jakąś fotoporadę jak wymienić cały panel nawiewów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

nawiew

Postprzez artur124x » 14 lut 2011, o 02:05

witam mam problem włączam nawiew i ustawiam na ciepłe powietrze i leci tylko letnie auto jest nagrzane co moze być przyczyną bo gościu od którego kupiłem auto mówi ze nieszczelnie podłączył przewody bo wymieniał nagrzewnice. czy to moze być przyczyna???
artur124x
Berbeć

Postprzez michaal » 14 lut 2011, o 10:46

Powody z których leci chłodne powietrze mogą być takie:
1. Zatkana nagrzewnica (jeśli włożona była używana )
2. Źle podłączone linki sterujące otwieraniem się przysłon regulujących otwieranie się przysłon.
Do ilu stopni był nagrzany silnik bo za chłodne powietrze może też odpowiadać termostat.
Co do tego że nagrzewnica podłączona jest nieszczelnie to by płyn chłodzący rozlewał ci się w środku i byś miał mokro. A to łatwo zauważyć.
michaal
Badacz tematu

Postprzez artur124x » 14 lut 2011, o 15:54

auto było nagarzane do temperatury ok. 80 stopni. płyn się nie rozlewa nigdzie. mogą być linki zle podłączone lub zatkana nagrzewnica nie wiem właśnie czy była nowa czy uzywana.
artur124x
Berbeć

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy